Spis treści:
Choć w przypadku przeziębienia konieczna jest wizyta u lekarza, to zanim uda się ci się zapisać na wizytę lub przynajmniej wybrać do apteki, możesz - nawet profilaktycznie - wesprzeć organizm domowymi specyfikami. Może w czasie dzieciństwa babcie serwowały ci różne naturalne syropy, które trzymały w okresie grypowym w spiżarni? Jednym z nich był zapewne popularny syrop na kaszel z goździków - przepis jest prosty i bez problemu go odtworzysz.
Domowy syrop na kaszel z goździków - przepis
Przepis na domowy syrop na kaszel z goździków wymaga tylko trzech składników - miodu, goździków i cynamonu. Nie natrudzisz się przy nim za bardzo, ale musisz uzbroić się w nieco cierpliwości, aby nabrał cennych właściwości. Zaopatrz się w niezbędne produkty:
Składniki
- pół szklanki miodu (ok. 125 ml),
- osiem goździków,
- laska cynamonu,
- opcjonalnie: sok z połowy cytryny.
Jak zrobić domowy syrop na kaszel z goździków? Zacznij od miodu - jeśli jest płynny, przelej od razu do czystego, małego słoika. Jeśli jest skrystalizowany, przełóż go do rondelka i bardzo ostrożnie (krótko) podgrzej. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z temperaturą i czasem ogrzewania, bo wtedy produkt straci wartości odżywcze. Wymieszaj, żeby składnik był płynny i przelej do szklanego naczynia.
Jeśli wolisz syrop na kaszel łagodny w smaku: wrzuć goździki i cynamon, delikatnie przemieszaj i szczelnie zakręć pokrywkę. Odstaw na blat kuchenny na dwa dni (48 godzin). Po upływie tego czasu przelej płyn przez sito lub wyłów przyprawy łyżeczką.
Gdy natomiast preferujesz bardziej wyrazisty aromat: do miodu wrzuć cynamon, a goździki rozetrzyj w moździerzu i dopiero tak przygotowane wsyp do słoika. Wymieszaj i zakręć. Odstaw na dwie doby, a potem przecedź. Do słoika z syropem wlej sok z połowy cytryny i wymieszaj.
W obu przypadkach domowy syrop na kaszel z goździków przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.
Jak działa syrop z goździków?
Gotowy syrop z goździków stosuje się nawet do trzech razy dziennie, zwłaszcza w sezonie obniżonej odporności lub jeśli męczy cię przeziębienie. To silnie rozgrzewająca przyprawa, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Goździki są źródłem witamin (A, C, E, witamin z grupy B), minerałów (magnezu, fosforu, wapnia, potasu, żelaza), antyoksydantów i błonnika pokarmowego.
Jak działa syrop z goździków? Przede wszystkim to balsam dla górnych dróg oddechowych - rozrzedzi zalegającą wydzielinę, ułatwiając jej usuwanie. To specyfik od dawna spożywany w przypadku uporczywego - suchego lub mokrego kaszlu. Działa wykrztuśnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo, wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła i nawilża jamę ustną. Co więcej, nie bez znaczenia są też miód i cynamon - charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i antybakteryjnymi.
Niestety z prozdrowotnego działania syropu z goździków nie skorzystają wszyscy, którzy są uczuleni na tę przyprawę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są również: stosowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża, nadciśnienie czy hipoglikemia. Trzeba pamiętać, aby goździków nie stosować w nadmiarze - nawet zdrowe osoby mogą odczuwać wtedy objawy alergii lub dolegliwości gastrycznych.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »
Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »