Rozmawiamy z Elżbietą (Koral) - laureatką konkursu urodzinowego

Większość z was kojarzy panią Elżbietę pod nickiem Koral. Jej przepis na tort z masą pomarańczową zwyciężył w czwartym etapie naszego konkursu urodzinowego, co stanowiło świetną okazję, aby poznać ją nieco bliżej.

Fot. Koral na Smaker.pl

Pani Elżbieta dołączyła do grona użytkowników Smakera w lipcu 2016 roku i od tamtej pory regularnie dzieli się z nami fantastycznymi pomysłami na różnego rodzaju potrawy: zarówno te słodkie, jak i wytrawne. W ciągu niespełna dwóch lat, Koral dodała do Smakera aż 345 przepisów, co jest imponującym wynikiem. Pierwszym z nich był przepis na wytrawny mus z młodych buraczków, który warto wypróbować zwłaszcza o tej porze roku.

Zobacz też: Przepis na wytrawny mus z młodych buraczków. Kliknij!

Z kolei ostatnim przepisem, jakim podzieliła się z nami pani Elżbieta było błyskawiczne ciasto bananowe, które z pewnością umili wam każde niedzielne popołudnie.

Zobacz też: Przepis na niedzielne ciasto bananowe

Przepisy pani Elżbiety cieszą się ogromną popularnością wśród użytkowników Smakera oraz Interii. Tym najpopularniejszym była bez wątpienia ekspresowa karpatka na krakersach - doskonała propozycja dla miłośników słodkości, którzy nie chcą spędzać w kuchni długich godzin.

Zobacz też: Przepis na ekspresową karpatkę na krakersach

W jaki sposób rozpoczęła się Pani przygoda z gotowaniem?

Jestem niepokorną fanką słodkości, które zawsze towarzyszyły mi przy śniadaniu, obiedzie i kolacji a czasami nawet zastępowały posiłek. Ażeby tak się stało w szkole podstawowej byłam „ zmuszona" do samodzielnej produkcji słodyczy.
Mój pierwszy samodzielny wypiek to biszkopt, albo beza, tak naprawdę, co było pierwsze tego już najstarsi górale nie pamiętają.
Skąd czerpie Pani inspiracje i pomysły na kolejne dania?
Nie boję się improwizacji i kreatywności, odważnie łączę składniki. Czasem polegnę, innym razem powstanie coś zaskakującego i smacznego, taka jest kuchnia. W moim wydaniu często jest to żywioł, pomysły powstają w trakcie przygotowań, produkt finalny znacznie odbiega od początkowego zamysłu. Ale tak właśnie lubię.
Podstawową wiedzę czerpię ze starych wydawnictw Książek kucharskich.
Kogo uznaje Pani za największy autorytet kulinarny?
Oj, na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. W moim ulubionym dziale słodkości króluje Krzysztof Ilnicki. Jestem zachwycona jego wyrobami.
Natomiast w pozostałych działach kulinarnych podziwiam Karola Okrasę.
Dla kogo najczęściej Pani gotuje? Kto zwykle zjada te pyszne dania, które widzimy w Smakerze?
Moja najbliższa rodzina składa się od jednej do sześciu osób w zależności od okoliczności.
Jakie jest Pani ulubione kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?
Bezapelacyjnie pyzy i pierogi. Pamiętne pyzy zostały przygotowane dla mnie po żniwach. Ciocia spracowana wróciła z pola i jeszcze miała siłę przygotować dla małych pomocników najlepsze pyzy na świecie.

Zobacz też: Zwycięzki przepis pani Elżbiety


Jakie dania (lub np. rodzaj kuchni) lubi Pani najbardziej?
Kiedyś wiadomo słodkości, dzisiaj też trudno jest mi się im oprzeć, ale mam wielki szacunek do samej siebie i nie traktuję ciała jak pojemnika na odpadki. Stosuję się do pewnych reguł i sprawia mi to ogromną radość. Bo jeśli chcemy żyć długo i zdrowo, to te reguły nie muszą być naszym wrogiem, po prostu z czasem stają się przyzwyczajeniem. Ważne jest umiejętne zarządzanie własnym czasem.
Uwielbiam zajadać się surówkami, zamiast smażonych kotletów robię mięsno-warzywne zapiekanki lub gotuję na parze. Nawet słodycze przerabiam zabierając im trochę cukru i tłuszczu, zostawiając wyśmienity smak.
Ale w dalszym ciągu, lody to mój priorytet, okazało się że i ten przysmak można lekko ujarzmić żeby był zdrowszy.
Czym zajmuje się Pani na co dzień?
Obecnie głównie z powodów zdrowotnych nie pracuję zawodowo. Oprócz kucharzenia uwielbiam długie górskie wędrówki, zwiedzać różne zakątki. Wiernie kibicuję naszej męskiej reprezentacji w siatkówce, dzięki temu zwiedziłam już prawie całą Polskę. Staram się codziennie robić godzinny spacer, tak dla odprężenia i przyjemności.
Dlaczego dołączyła Pani do grona Smakerowiczów?
Oczywiście jest we mnie potrzeba dzielenia się z innymi moimi pomysłami i pasją.
Jakie jest Pani największe, kulinarne marzenie?
Marzeń mam kilka. W tym roku mam plan. Wyjazd do Gdańska a tam oczywiście udać się do „ UMAM" i wreszcie skosztować tych pyszności pana Krzysztofa Ilnickiego.
Szkoda, że absolutny brak zdolności manualnych wyklucza mnie z możliwości pobrania lekcji kulinarnych u pana Krzysztofa. No, ale cóż nie można mieć wszystkiego.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 303

30 min
10
60 min
10
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 788

30 min
26
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 271

30 min
8

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 817

30 min
42

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2