Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, smaczne i szybkie ciasto na niedzielę. Robi się błyskawicznie, wystarczy dobrze zamieszać łyżką i trzepaczką. Słodycz pochodzi z bananów i cukru kokosowego. Dodatkową porcję magnezu i potasu dostaniemy w orzechach. Samo ciasto nie jest za słodkie i warto wprowadzić go do swojego jadłospisu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Orzechy lekko rozdrabniamy. Kawę z cukrem zalewamy wódką, dokładnie mieszamy. Dwa banany obieramy ( 220 g ), kroimy w cząstki, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy kawą, mieszamy, po kilkunastu minutach same banany przekładamy do głębokiej miski. Do pozostałej kawy dodajemy pokrojonego w paski obranego banana, mieszamy i odstawiamy. Do bananów w misce dodajemy jajka, cukier, olej i energicznie mieszamy trzepaczką, lub krótko robotem kuchennym.
Mąkę mieszamy z proszkiem, kawą, orzechami i porcjami dodajemy do jajecznej masy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Formę 20-21 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto dobrze rozprowadzając je na boki.
Na wierzch układamy plasterki banana, całość polewamy zalewą kawową. Wstawiamy do piekarnika 180 C na około 50 minut. Ciasto możemy podać z mlekiem lub jogurtem, świetnie smakuje polane syropem z agawy lub klonowym.