Ewa_Gotuje

Rzymscy medycy leczyli nią wszelkie dolegliwości żołądkowe. Macierzanka – napar, herbata i zastosowanie w kuchni

Nie od dziś wiadomo, że zioła są świetnym sposobem na dolegliwości żołądkowe. Oczywiście, jeśli pojawiają się często, warto udać się z tym do lekarza. Jednak na sporadyczne problemy z układem trawiennym, warto zastosować naturalne metody. Świetnie sprawdzą się na przykład ziołowe napary. Dziś przyjrzymy się bliżej herbacie z macierzanki, sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz na co pomaga.

Co daje picie naparu z macierzanki? | Fot.123RF/CanvaPro

Spis treści:

Różowo-fioletowe, drobne kwiaty, które większość z nas niejednokrotnie widziała w ogrodach, czy na łąkach, to właśnie macierzanka. Nie wszyscy jednak wiedzą, że roślina ta oprócz walorów ozdobnych, kryje w sobie właściwości prozdrowotne. Macierzankę wykorzystywali już mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Do gatunków macierzanki należy również tymianek. Co ciekawe, łacińska nazwa macierzanki zwyczajnej to Thymus pulegioides, równie cenne właściwości korzystnie wpływające na organizm ma również macierzanka piaskowa, łac. Thymus serpyllum. Sprawdź, kiedy zbierać i jak suszyć macierzankę oraz, jakie jest jej zastosowanie w kuchni. 

Sprawdź także: "Boży chlebek" – smak z dzieciństwa. Jego liście pomagają na trawienie i ból gardła

Jak wygląda macierzanka?

Macierzanka zwyczajna to roślina, która pochodzi z rodziny jasnotowatych, można spotkać ją zarówno w Europie, jak i Ameryce Północnej,  Nowej Zelandii, a nawet niektórych rejonach Afryki. Najlepiej czuje się w dobrze nasłonecznionych miejscach. Macierzanka ma niewielkie, gładkie, jajowate liście umiejscowione naprzemianlegle. Jej drobne kwiaty skupione są w kwiatostanach na końcach łodygi, najczęściej występują w różowym kolorze, czasem przechodzącym w fiolet lub czerwień. 

Kiedy zbierać i jak suszyć macierzankę?

Roślinę możemy spotkać w lasach, na łąkach, niektórzy hodują ją również w przydomowych ogrodach. Macierzankę należy zbierać, kiedy kwitnie, następuje to przeważnie od czerwca, aż do sierpnia. Najlepiej suszyć ją w 35 stopniach, zawieszoną w pęczkach, w przewiewnym i suchym miejscu. 

Jakie właściwości lecznicze ma macierzanka?

W składzie macierzanki znajdują się cenne olejki eteryczne, tymol i karwakrol. Roślina ta wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga zwalczać infekcje. Ma również działanie wykrztuśne i rozkurczowe, przez co pomoże usunąć wydzielinę z układu oddechowego oraz sprawdzi się przy mokrym kaszlu.

Jednak jedną z najbardziej cenionych właściwości tej rośliny jest korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Co więcej, napar z macierzanki może pomóc na ból brzucha, ponieważ ma działanie rozkurczowe.

W macierzance nie brakuje również flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające, pomagają neutralizować wolne rodniki, a także działają przeciwstarzeniowo i chronią organizm przed nowotworami. Roślina nadaje się również do stosowania zewnętrznego, dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, sprawdzi się do przemywania skóry trądzikowej, pomaga również zmniejszyć wydzielanie sebum w przypadku cer tłustych. 

Co zrobić z macierzanki?

Zastanawiasz się, jakie jest zastosowanie macierzanki w kuchni? Z macierzanki można zrobić nalewkę, która przyda się podczas przeziębień oraz problemów z żołądkiem. 

Suszona macierzanka może być używana jako przyprawa, będzie pasować do dań z mięsem, rybami, duszonymi warzywami, a także jako dodatek do sosów i sałatek. W szczególności dobrze komponuje się z potrawami z królika. 

Napar z macierzanki – przepis i na co pomaga?

Przygotowanie naparu, czy też herbaty z macierzanki jest banalnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w łyżeczkę suszu z macierzanki oraz 230 ml wrzątku. Zalej suszoną macierzankę gorącą wodą i odczekaj minimum 10 minut. Kiedy herbata przestygnie, możesz do niej dodać plasterek cytryny oraz łyżeczkę miodu, co poprawi jej smak. 

Taki napar będzie pomocny podczas leczenia przeziębienia, działa antybakteryjnie, dlatego pomoże pozbyć się infekcji. Korzystnie wpłynie również na bolące gardło, zmniejszając jego stan zapalny. Herbata wpływa pozytywnie również na drogi oddechowe, pomaga pozbyć się zalegającej tam wydzieliny. Napar będzie również świetny, kiedy dopadnie cię ból brzucha czy niestrawność. Wesprze trawienie, a także zadziała rozkurczowo. 

Źródło: medonet.pl, portal.abczdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 111

60 min
5
30 min
2
60 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0