Ewa_Gotuje

Sałatki wiosenne — przepisy na zdrowie na talerzu

Wiosna to sezon, w którym na lokalnych targach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw, a wraz z nimi ochota na zmiany w diecie. Jak wprowadzić powiew świeżości do codziennego menu? Postaw na sałatki wiosenne, które nie tylko poprawią ci humor, ale również zapewnią zastrzyk zdrowia!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Wiosna to czas na zmiany – również te na talerzu. Słoneczne dni, ciepła pogoda i coraz więcej świeżych warzyw i owoców na lokalnych straganach sprawiają, że wiele osób nachodzi ochota na wprowadzenie nieco koloru do codziennych potraw. Idealnym sposobem, aby cieszyć się wiosennym zastrzykiem energii, jest przygotowanie sałatki wiosennej. Na pozór nieskomplikowane, danie to pozostawia ogromne pole do popisu. Dodatkowo jest ono okazją do dostarczenia organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Jakie receptury najlepiej sprawdzą się w sezonie wiosennym? 

Sałatki wiosenne — przepisy na zdrowe i kolorowe sałatki 

Wprowadzenie sałatek wiosennych do codziennego menu niesie za sobą liczne zalety. W szczególności potrawy te docenią osoby szukające prostych sposobów na redukcję spożywanych kalorii. Prawidłowo skomponowane sałatki wiosenne, czyli te bazujące na różnorodnych warzywach i pozbawione kalorycznych sosów, są również cennym źródłem makro i mikroskładników. Zawarty w warzywach błonnik pokarmowy poprawia gospodarkę węglowodanową i daje uczucie sytości na długie godziny. 

Jak komponować sałatki wiosenne? Przepisy dają naprawdę dużo swobody. Stawiaj na takie produkty, które lubisz najbardziej. Warzywa można śmiało wzbogacić o liczne bakalie, suszone owoce, a nawet dressingi. W zależności od preferencji smakowych możesz oprzeć je na oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju z awokado, a nawet occie jabłkowym czy tahini. Nie masz pomysłu na sałatkę wiosenną? W takim razie wykorzystaj jedną z naszych receptur. Zapraszamy!  

1. Sałatka wiosenna ze szczypiorkiem i sałatą masłową 

Do przygotowania świeżej sałatki wiosennej potrzebujesz sałaty masłowej, rzodkiewek, szczypiorku, jajek ugotowanych na twardo, ogórków gruntowych, jogurtu naturalnego, gęstej śmietany, szpinaku, cebuli dymki, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. 

Ugotowane jajka pozbaw skorupki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Obierz ogórki i pokrój je w plasterki, sałatę i szpinak w paseczki, a rzodkiewkę w kostkę. Posiekaj szczypiorek i cebulę dymkę. W celu przyrządzenia sosu połącz jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszaj wszystkie składniki i polej je sosem. 

Jeśli nie lubisz sosów na bazie jogurtu, możesz śmiało postawić na ostrą oliwę z oliwek lub na nieco słodszy wariant, a mianowicie dressing na bazie musztardy i miodu. Domowej roboty przystawka wyśmienicie podkreśli smak świeżych warzyw. 

2. Warstwowa sałatka wiosenna 

Lubisz, gdy twoje potrawy – oprócz wyśmienitego smaku – charakteryzują się nienagannym wyglądem? W takim razie zaserwuj swoim gościom warstwową sałatkę wiosenną ze świeżych warzyw.  

Danie to wykonasz z wędzonej szynki drobiowej, jajek, żółtego sera, rzodkiewki, szczypiorku, śmietany 12%, majonezu oraz soli i pieprzu. Ugotuj jajka na twardo, obierz je ze skorupek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Szynkę pokrój w niewielką kostkę, a następnie zetrzyj ser żółty i rzodkiewkę na wiórki.  

Sos do sałatki przygotujesz, łącząc majonez ze śmietaną i przyprawami. Jeśli sól i pieprz to dla ciebie za mało, możesz śmiało dosypać zioła prowansalskie, a nawet curry. Na samym końcu posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj sałatkę.  

Pamiętaj, że cały sekret pięknego wyglądu potrawy tkwi w ułożeniu poszczególnych składników. Na początku przygotuj warstwę szynki, a później kolejno: jajek, sosu, szczypiorku, sera i rzodkiewek. Zwieńczeniem będzie druga warstwa dressingu i szczypiorkowa posypka. Smacznego! 

3. Sałatka wiosenna z makaronem ryżowym 

Sałatka wiosenna z makaronem ryżowym to opcja dla osób, które lubią niecodzienne rozwiązania. Dodatek do warzyw w postaci azjatyckiego elementu stanowi kropkę nad i nadającą przekąsce ciekawego charakteru i lekkości. Co będzie potrzebne do zaserwowania tego wariantu sałatki? Oprócz makaronu ryżowego na liście zakupów umieść ogórki, pomidory koktajlowe, rzodkiewki, kukurydzę w puszce, szczypiorek, majonez oraz sól i pieprz. 

Receptura na ten wiosenny przysmak jest łatwa, a do tego nie wymaga zbyt wiele czasu. Wystarczy ugotować makaron i przelać go zimną wodą. Następnie pokrój drobno świeże warzywa, a na samym końcu połącz wszystkie składniki i dodaj do nich majonez i przyprawy. 

Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa

4. Sałatka wiosenna rodem z Azji 

Warzywna sałatka w azjatyckim stylu to wariant dla smakoszy orientu. Jej receptura wymaga użycia czosnku, imbiru, czarnego sezamu, oleju sezamowego, sosu sojowego, soku z limonki, miodu, marchewki, ogórka, pora, białej kapusty, awokado, orzeszków ziemnych, soli i pieprzu oraz kolendry. 

Do zrealizowania przepisu potrzebujesz słoika, w którym umieścisz przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo starty imbir oraz sezam. Wlej do niego miód, sok z limonki, sos sojowy i olej sezamowy, a następnie dopraw przyprawami. Potrząsaj energicznie naczyniem, aż do uzyskania jednolitego dressingu. 

Warzywa obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Poszatkuj kapustę, obierz awokado i posiekaj orzeszki ziemne. Umieść wszystkie składniki w głębokim naczyniu, posyp posiekaną świeżą kolendrą i orzechami. Na samym końcu dołóż imbirowy dressing i gotowe! 

5. Sałatka wiosenna z kurczakiem 

Jesteś fanem sałatek z grillowanym mięsem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uzupełnić świeże wiosenne warzywa o grillowaną pierś drobiową. Najlepiej zamarynować ją wcześniej w sosie, który przygotujesz z oleju oraz ulubionych przypraw. Kurczak powinien spędzić w niej co najmniej 12 godzin – najlepiej w lodówce. 

Co najlepiej uzupełni smak drobiu? Do podania sałatki wiosennej z kurczakiem potrzebujesz jogurtu naturalnego, oleju z pestek winogron, posiekanego szczypiorku, soli i pieprzu, soku z cytryny, sera feta, sałaty masłowej, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki oraz groszku konserwowego.

Grillowaną pierś z kurczaka pokrój w paski. Umyj warzywa i podziel je na mniejsze części. Wymieszaj składniki i dodaj do nich ser feta oraz groszek. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie ulubionych ziół, oleju z pestek winogron, soku z cytryny i jogurtu naturalnego. 

Sałatki wiosenne – przepisy od Smaker.pl 

Brakuje ci pomysłu na sałatki wiosenne? W naszym serwisie znajdziesz mnóstwo inspirujących pomysłów na wiosenne dania – począwszy od przekąsek i deserów, a kończąc na zupach i daniach świątecznych. Smaker.pl to również skarbnica interesujących artykułów. Chcesz dowiedzieć się, jak wybrać mięso na pasztet lub jak zrobić domowy makaron? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz na naszej stronie! 

1. Wiosenna sałatka

 Wiosenna sałatka Zobacz przepis

Jak zrobić wiosenną sałatkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka wiosenna

 Sałatka wiosenna Zobacz przepis

Prosta sałatka na wiosnę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wiosenna sałatka

 Wiosenna sałatka Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wiosenna sałatka

 Wiosenna sałatka Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wiosenna sałatka z pieczarkami

 Wiosenna sałatka z pieczarkami Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wiosenna sałatka

 Wiosenna sałatka Zobacz przepis

Chrupiąca wiosenna sałatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z sałaty lodowej i kurczaka

 Sałatka z sałaty lodowej i kurczaka Zobacz przepis

Sałatka wiosenna z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z awokado

 Sałatka z awokado Zobacz przepis

Sałatka wiosenna z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z truskawkami i pistacjami

 Sałatka z truskawkami i pistacjami Zobacz przepis

Sałatka z truskawkami i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Dorsz atlantycki: Właściwości i sposób przyrządzania »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 204

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0