Ewa_Gotuje

Schab w słoiku na kanapki lub na szybki obiad. Kapitalny trik na kruche i mięciutkie mięso

Domowe mięso w słoikach to genialny patent na szybki obiad lub kolację. W ten sposób można zrobić na przykład kiełbasę, pulpety, mielonkę oraz aromatyczny schab. Dziś przyjrzymy się bliżej tej ostatniej opcji. Przedstawimy ci prosty przepis oraz sprawdzimy, jak zrobić schab w słoiku oraz w jaki sposób najlepiej przechowywać mięsne konserwy.

Pasteryzowany schab, jak go zrobić? | Fot.123RF/Picsel/ Fot.Instagram/sprytne_triki

Spis treści:

Schab można przygotować na wiele sposobów, najczęściej robimy z niego kotlety, ewentualnie przyrządzamy w wersji pieczonej lub podajmy w formie gulaszu. Nie wszyscy wiedzą, że można go również "zaprawić" do słoików. Taka wersja mięsnej konserwy wydaje ci się apetyczna? Sprawdź, jak zrobić schab w słoiku oraz jak długo można przechowywać pasteryzowane mięso, aby było dla nas bezpieczne. 

Sprawdź także: Mięso w słoikach może stać nawet kilka lat. Jak to zrobić? Tego nikt wam nie powie

Jak zrobić schab w słoiku – przepis

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: kilogram schabu, 40 g soli, 20 g słodkiej papryki, 5 g płatków chili, 5 g czarnego mielonego pieprzu, czosnku, kilku kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe.

Zacznij od pokrojenia schabu w dosyć grube plastry. Do miski wsyp słodką paprykę, sól, pieprz, płatki chili, wszystko wymieszaj. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przyprawach. Do czystych i wyparzonych słoików włóż po dwa posiekane ząbki czosnku, dwie kulki ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, dodaj mięso, ściśle je upchnij, na koniec włóż dwa liście laurowe. Następnie słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez trzy godziny. Tak przygotowany schab sprawdzi się idealnie, kiedy zabraknie ci czasu na ugotowanie obiadu. Możesz również pokroić mięso w plasterki i zjeść go wraz z chlebem lub użyć do sałatek. 

Jeżeli chcesz przechowywać mięso poza lodówką, zastosuj metodę tyndalizacji, czyli kolejnego dnia ugotuj słoiki z zawartością przez dwie godziny, a trzeciego przez godzinę. 

Jak długo można przechowywać pasteryzowane mięso?

Mięsne konserwy można przechowywać nawet bez lodówki. Warto jednak pamiętać o tym, że wymagać będą specjalnej metody konserwacji. Wszyscy wiemy, jak pasteryzować przetwory, zakręcone słoiki wystarczy wstawić do garnka, zalać je wodą, a następnie ugotować. Świetnie sprawdza się również pasteryzacja w piekarniku, jeżeli na przykład mamy dużą ilość słoików. Ten patent stosować najlepiej w przypadku przetworów owocowych lub warzywnych. Jednak w przypadku mięsa, wiele gospodyń decyduje się na tyndalizację. Metoda ta polega na trzykrotnym gotowaniu słoików. Pierwszego dnia są to trzy godziny, drugiego dnia dwie, a trzeciego dnia godzina. Wówczas mamy pewność, że mięso się nie zepsuje. Takie konserwy bez problemu mogą być przechowywane przez sześć lub siedem miesięcy, należy je jednak ustawić w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład spiżarni. 

Źródło: instagram.pl/sprytne_triki, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 97

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47112

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0