Ewa_Gotuje

Sekretny przepis na śliwki w słoiku. Zawsze wychodzą twarde, nie rozwalają się

Jak zrobić śliwki w słoiku, żeby były twarde i soczyste? Swój niezawodny patent zdradziła doświadczona gospodyni. Cały proces nie tylko jest prosty, ale też zawiera wiele cennych wskazówek. Dowiedz się, jakie właściwości mają śliwki i jakie wybrać, żeby przetwory na pewno się udały.

Jak zrobić śliwki w słoiku? Będą twarde i soczyste | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak zrobić śliwki w słoiku, które będą twarde i soczyste? Doświadczona polska gospodyni podzieliła się kilkoma wskazówkami i swoim sprawdzonym przepisem. Takie przetwory można wykorzystać do przyrządzenia deserów, w tym ciast. Szczególnie zimą, gdy brakuje witamin i minerałów, będzie to świetny i pyszny sposób na uzupełnienie niedoborów. 

Sprawdź także: Włącz do diety, gdy się odchudzasz lub masz problemy z wysokim cukrem. Co można zrobić ze śliwki wiśniowej? 

Jakie właściwości mają śliwki?

Owoce wielu osobom kojarzą się w pierwszej chwili ze zwalczaniem uporczywych zaparć. To prawda, do właściwości śliwek z pewnością należy korzystny wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Dzięki zawartości błonnika i pektyn regulują one procesy trawienne, zapobiegają zaleganiu resztek w jelitach, detoksykują organizm, redukują uporczywe zaparcia i pomagają zachować właściwą mikroflorę jelitową. To z kolei przekłada się na wzmocnienie układu odpornościowego.

W składzie śliwek znajdują się liczne minerały (potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor) oraz witaminy, w tym A, C, E i te z grupy B. Owoce wykazują działanie antyoksydacyjne, zwalczając szkodliwe działanie wolnych rodników, opóźniając starzenie się komórek, obniżając zbyt wysoki poziom cholesterolu, chroniąc przed nowotworami i wieloma chorobami cywilizacyjnymi (miażdżycą, cukrzycą). Ze względu na obecność wapnia przeciwdziałają osteoporozie, wzmacniając układ kostny. 

Warto przygotować z nich pyszne przetwory, aby również zimą dostarczać organizmowi tak cennych wartości odżywczych.

Jak zrobić śliwki w słoiku? Będą twarde i soczyste

Doświadczona gospodyni podzieliła się swoją opinią na temat najczęstszego błędu przy robieniu śliwkowych przetworów. W jej opinii problemy zaczynają się już na etapie zakupu owoców. Większość domowych kucharzy wybiera śliwki dojrzałe, z piękną skórką i miękkie. Tymczasem, aby śliwki w słoiku były pełne smaku i po upływie czasu się nie rozpadały, trzeba wybierać węgierki jeszcze twarde

Jak zrobić śliwki w słoiku, aby nie były zbyt miękkie? Na początku trzeba je oczywiście porządnie umyć. Następnie pozbawić owoce skórki. Choć większość osób używa w tym celu noża, po prostu przekrawając śliwkę na pół i wyciągając pestkę, i tym razem gospodyni przychodzi z prostym trikiem. Poleca umieścić palec wskazujący na jednej stronie owocu, a kciuk na drugiej i mocno ścisnąć. Wówczas, pod naporem, skórka węgierki szybko pęka i łatwo jest już wyjąć pestkę.

Gdy śliwki będą już umyte i wydrylowane, warto je podzielić na połówki. Następnie trzeba je włożyć do czystych słojów - luźno, nie dopychając na siłę, na razie zostawiając jeszcze miejsce na jedną warstwę owoców. Na wierzch każdego z naczyń należy wsypać dwie łyżki cukru, potem przykryć kolejnymi śliwkami i zalać przegotowaną wodą. 

Następnie śliwki w słoiku trzeba jeszcze zapasteryzować. Naczynia przełóż do większego garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą i zagotuj. Od momentu wrzenia, trzymaj 15 minut. Jeśli będą w obróbce termicznej dłużej, wyjdą zbyt miękkie. Po pasteryzacji sprawdź jeszcze, czy na dnie nie zostały kryształki cukru. Możesz je rozpuścić, obracając słoje do góry dnem i delikatnie wstrząsając. Pozostaw słoje do ostygnięcia i przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Źródło: Smaker.pl, YouTube @kobietazzachodu8037

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »

Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 119

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2723

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0