Ewa_Gotuje

Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

Białe, zielone, a może fioletowe? Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa. To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Fot. materiały prasowe
Eleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za wykwintne warzywa przez co nieczęsto je spożywamy. To wielki błąd, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkową ich zaletą jest niepowtarzalny smak, dlatego nie potrzebują specjalnej oprawy, aby zabłysnąć na talerzu. Po przygotowaniu są lekko słodkie, ale z przyjemną nutą charakterystycznej goryczki. Idealnie komponują się z boczkiem, jajkami oraz z sezonowymi warzywami.
Zastanawiasz się jak je przyrządzić? Sprawdź nasze proste i szybkie przepisy.

Szparagi w boczku

Składniki:

• Boczek wędzony JBB
• Pęczek zielonych szparagów
• Oliwa z oliwek
• Pieprz świeżo zmielony
• Sól

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Warzywa zapiekane w piekarniku

Składniki:
• Szparagi
• Kiełbaski bekonowo-serowe #JBB
• Oliwa
• Cukinia
• Ser typu lazur
• Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami sera typu lazur.

Makaron ze szparagami

Składniki:
• 200 g boczku z wędzarni #JBB
• Pęczek młodych, cienkich szparagów
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 200 ml słodkiej śmietanki,
• Sól i pierz
• Parmezan
• Makaron typu penne
• Oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz szparagi bez twardych końcówek. Całość smaż przez 2-3 minuty, dodaj śmietankę i redukuj do powstania lekko gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypany parmezanem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto na kefirze

Banalne w przygotowaniu ciasto z malinami. Do jego zrobienia możesz użyć miks...

Odsłon: 5377

15 min
11
30 min
51
Desery Babka dwukolorowa z powidłami śliwkowymi

Prosta , szybka babka dwukolorowa z dodatkiem powideł. Babka na oleju i jogu...

Odsłon: 1075

30 min
18

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45814

30 min
88
Przetwory Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...

Odsłon: 20263

>60 min
51

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

1
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0