Ewa_Gotuje

Sposoby na orzeźwienie w upalne dni

Na dworze coraz cieplej, a Ty szukasz sposobu na orzeźwienie? Sprawdź nasze propozycje napojów, które idealnie sprawdzą się w upalne dni.

Fot. 123RF/Picsel

Kawa mrożona

Lubisz smak kawy, ale nie masz ochoty na gorącą kawę w upalny dzień? Zastąp ją kawą mrożoną.

Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przygotuj espresso i dodaj cukier, jeśli lubisz słodką kawę.

Po przestygnięciu kawy dolej schłodzone mleko i dodaj kostki lodu. Możesz również przygotować napój z zamrożonych porcji kawy (użyj do tego pojemników na kostki lodu), zblendowanych ze schłodzonym mlekiem.

Do mrożonej kawy możesz dodać lody lub bitą śmietanę, to świetna opcja na deser.

Lemoniady

Masz ochotę na zimny napój? Przygotuj orzeźwiającą lemoniadę.

Możesz zrobić lemoniadę:

  • arbuzową - miąższ arbuza bez pestek zblenduj z wodą oraz sokiem z limonki i ksylitolem lub cukrem, przelej przez sitko w celu pozbycia się grudek, udekoruj plasterkami limonki;
  • cytrynową z miętą - sok z cytryny i limonki wymieszaj z wodą i dodaj kilka listków mięty, możesz dodać cukier lub słodzik naturalny, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych napojów;
  • truskawkową - zblenduj truskawki i sok z cytryny z wodą, można dosłodzić cukrem lub słodzikiem, podaj z kostkami lodu i listkami mięty;
  • ogórkową - zblenduj obranego ze skórki ogórka z wodą i opcjonalnie cukrem - możesz go zastąpić ksylitolem, przetrzyj przez sito, by pozbyć się grudek, możesz dodać sok z cytryny, plaster ogórka, kilka listków mięty.

 

Przygotuj lemoniadę i przelej ją do słoja z kranikiem (w Empiku znajdziesz słoje z kranikiem w różnych kształtach i pojemnościach). Będziesz mieć stały dostęp do orzeźwiającego napoju, a dodatkowo słój będzie stanowił dekorację stołu. To również idealne rozwiązanie na podanie lemoniady na imprezie, np. w ogrodzie.


Reklama

 

Woda smakowa

Nie musisz kupować smakowej wody w sklepie. W łatwy sposób przygotujesz ją samodzielnie. Wystarczy pokroić wybrane owoce na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia z wodą, by nabrała ona smaku owoców. Możesz użyć dzbanka lub wody z filtrem na owoce, który zatrzyma kawałki owoców w naczyniu. Słoik z kranikiem również sprawdzi się idealnie. Możesz również podawać ją w kolorowych słoikach z nakrętką i słomką.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 78

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 801

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1