Ewa_Gotuje

Sprawnie reguluje poziom cukru, łagodzi bóle reumatyczne. Jak zrobić i pić napar z czarnuszki?

Nasiona czarnuszki doskonale sprawdzają się jako dodatek do wypieków i potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że te czarne ziarenka kryją w sobie moc wartości odżywczych. Możesz zrobić z nich prozdrowotną herbatkę. Podpowiemy ci jak ją przygotować, na co pomaga picie naparu z czarnuszki, oraz jakie są przeciwwskazania do jego stosowania.

Dlaczego warto pić napar z czarnuszki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dbanie o dobrze zbilansowaną dietę bogatą w nieprzetworzone składniki oraz codzienna aktywność fizyczną to najprostszy sposób na zachowanie zdrowia i smukłej sylwetki. Warto włączyć do diety naturalne suplementy, które wpłyną korzystnie na wyniki badań. Czarnuszka, to jeden z tych "superfoods", które warto mieć w swojej kuchennej szafce. Nie tylko urozmaici smak wielu dań, ale i może posłużyć ci do zrobienia naparu wspierającego organizm. Sprawdź, jak taka herbata wpłynie na twoje zdrowie oraz jak przygotować napar z czarnuszki.

Sprawdź także: Wielozadaniowy napój na trawienie, energię, odporność i oczyszczenie. Kiedy najlepiej pić wodę z miodem?

Na co pomaga picie naparu z czarnuszki?

Czarnuszka jest źródłem witaminy A, te z grupy B, C, E oraz substancji mineralnych, m.in.: magnezu, wapnia, żelaza i selenu, a także zdrowych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które wspierają układ sercowo-naczyniowy, w tym pracę serca, zmniejszają także ryzyko udaru i zawału. Dodatkowo napar z czarnuszki będzie korzystny dla osób chorujących na cukrzycę oraz tych, które borykają się z insulinoopornością, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Obecne w czarnuszce olejki eteryczne, korzystnie działają na układ pokarmowy, wspierają trawienie, pomagają przy niestrawności, likwidują wzdęcia oraz gazy. 

Ponadto ziarna czarnuszki mają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Picie naparu z czarnuszki działa grzybobójczo i antybakteryjnie, pomaga w walce z infekcjami oraz wspiera układ immunologiczny. Zawarta w czarnuszce substancja, zwana tymochinonem, pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych, dlatego czarnuszkowy napar warto stosować przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, bólach gardła i kaszlu. 

Będzie odpowiedni również dla osób, które borykają się z kamieniami nerkowymi, zapobiega także tworzeniu się złogów. Czarnuszka ma także działanie wspierające prawidłową pracę trzustki. Co ciekawe, napar ten będzie pomocny także przy bólach głowy i brzucha, migrenie i reumatyzmie.  

Dodatkowo napar z czarnuszki nadaje się do stosowania zewnętrznego jako tonik na problemy skórne, na przykład trądzik czy stany zapalne. Można używać go także jako płukankę do włosów, która ma wesprzeć porost włosów, zapobiegać wypadaniu, a także wpłynąć pozytywnie na ich kondycję. 

Jak przygotować napar z czarnuszki?

Do przygotowania naparu z czarnuszki, będziesz potrzebować: łyżeczki nasion (dwa do pięciu gramówz) oraz szklankę gorącej wody. Zalej nią czarnuszkę i odstaw na kwadrans. Po tym czasie przecedź otrzymany napar. Jeśli chcesz poprawić jego smak, dodaj do niego ulubiony słodzik oraz plaster cytryny. Taki napój możesz pić dwa do trzech razy dziennie przed posiłkiem. 

Kto nie powinien pić naparu z czarnuszki?

Napar z czarnuszki, chociaż bardzo zdrowy nie będzie odpowiedni dla wszystkich. Przede wszystkim tyczy się to kobiet w ciąży oraz osób, u których może wystąpić reakcja alergiczna. Nie jest polecany także w przypadku przyjmowania leków podawanych przy radio- i chemioterapii, leków moczopędnych oraz tych na nadciśnienie krwi.

Źródła: olini.pl, bonavita.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 805

15 min
16
15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0