Surowe nie nadają się do jedzenia, ale przetwory wychodzą doskonałe

Rajskie jabłuszka to owoce, które pięknie się prezentują i zachęcają swoim wyglądem. Można z nich przygotować pyszne przetwory, np. konfiturę czy dżem. Dowiedz się, jakie właściwości mają rajskie jabłuszka i odkryj najlepsze przepisy z ich użyciem.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rajska jabłoń przyciąga uwagę swoim wyglądem. Niewielkie, czerwone owoce są bardzo apetyczne. Niestety nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale warto je zebrać i przygotować z nich soczyste i aromatyczne przetwory. Sprawdź, jakie właściwości kryją się w rajskich jabłuszkach i co można z nich zrobić.

Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Rajskie jabłuszka - charakterystyka

Rajskie jabłuszka używa się w kuchni do robienia pysznych przetworów. Rosną na różnych odmianach rajskiej jabłoni, czyli drzewa z gatunku różowatych. Są łatwe w uprawie i popularne w południowej Europie.

Ich owoce są małe, a w zależności od rodzaju jabłoni, przybierają różny kolor - skórka od złocistego do ciemnoczerwonego, a miąższ - od jasnozielonego do ciemnoczerwonego. Czy rajskie jabłuszka są jadalne? Nie nadają się do spożywania w surowej postaci - są cierpkie, kwaśne i mało soczyste. Można je jednak poddać obróbce termicznej.

Zobacz: Tej szarlotce nikt się nie oprze! Błyskawiczny i sprawdzony przepis

Rajskie jabłuszka - właściwości

Warto sięgać po rajskie jabłuszka i przygotowywać z nich pyszne przetwory, ponieważ dostarczą organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Jakie właściwości mają rajskie jabłuszka?

Owoce zawierają dużą dawkę witaminy A i C. To także źródło garbników, kwasów organicznych, błonnika i flawonoidów (m.in. florydzyny i kwarcetyny). Dzięki tym składnikom odżywczym zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Wykazują też właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i zapobiegają wrzodom

Rajskie jabłuszka - przepisy

Przetwory z rajskich jabłuszek to prawdziwy rarytas dla miłośników domowych zapasów. Upieczone można podać do dziczyzny lub drobiu, a kandyzowanymi i polanymi czekoladą - dekorować ciasta. Owoce sprawdzą się też jako dodatek do gorącej herbaty. Poniżej znajdziesz kilka pysznych przepisów z rajskimi jabłuszkami. Dowiedz się, co można z nich przygotować.

Rajskie jabłuszka w occie

To najlepszy czas, by poznać sprawdzoną recepturę na przetwory z rajskich jabłuszek. Dodatek goździka i cynamonu jest tu wyczuwalny, więc takie jabłuszka nabierają nieco korzennego aromatu. Przekonaj się, jak smakują:

Składniki

Składniki:

  • kilogram rajskich jabłuszek,
  • wrzątek,
  • łyżka kwasku cytrynowego,
  • 6 goździków
  • laska cynamonu.

Składniki na zalewę:

  • 0,4 litra wody,
  • 500 g cukru,
  • 0,1 litra octu.

Rajskie jabłuszka dokładnie umyj i przytnij im ogonki. Następnie zagotuj wrzątek i wlej do niego kwasek cytrynowy. Włóż jabłuszka i gotuj przez ok. dwie minuty. Po tym czasie wyłów owoce i przepłucz zimną wodą. Ułóż w słoju, dodaj laskę cynamonu i goździki. 

Czas przyrządzić zalewę. Ugotuj wodę z cukrem. Gdy się rozpuści, wlej jeszcze ocet. Od razu, gorącą zalewę, przelej do słoja i pasteryzuj przez ok. 25 minut.

Dżem z rajskich jabłuszek

Marmolada, a może konfitura z rajskich jabłek? Postaw na dżem! Wychodzi lekko kwaskowaty i świetnie pasuje do kanapek, gofrów lub jako nadzienie do naleśników. Możesz do niego dodać jedynie korzenne przyprawy, ale także pokusić się o połączenie z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny czy pigwy. Wypróbuj przepis na dżem z rajskich jabłuszek, którym podzieliła się nasza użytkowniczka:

Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca

 Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca Zobacz przepis

Dżem z rajskich jabłuszek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Do przygotowania kandyzowanych rajskich jabłuszek potrzeba tylko trzech składników - kilograma owoców, 4 i 3/4 szklanki cukru i wody. Jabłuszka muszą być nieobite i bez uszkodzeń. Na początku po prostu dokładnie umyj owoce i nakłuj wykałaczką każdą sztukę w kilku miejscach (aby nie popękały przy gotowaniu). Pozostaw ogonki, które będą nadawały dekoracyjny charakter.

Przełóż owoce do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. pięć minut na małym ogniu. Do osobnego naczynia przelej ok. dwóch szklanek wody spod gotowania i wsyp 4 szklanki cukru. Zagotuj całość. Owoce zalej wrzącym syropem i odstaw, najlepiej na całą noc. 

Kolejnego dnia zlej syrop i zagotuj, dodając jeszcze pozostałe 3/4 szklanki cukru. Jabłka włożyć do gęstego syropu i smażyć przez chwilę na niewielkiej mocy palnika. Gdy staną się szkliste, wyjąć je i lekko odsączyć. Następnie ułożyć do wyschnięcia na talerzu. Gdy będą już suche, obtoczyć dodatkowo w cukrze krysztale, ułożyć delikatnie w słojach i zamknąć szczelnie. Takimi owocami możesz np. udekorować tort. Opcjonalnie, nabij je na patyk i stwórz słodycz podobną do cake pops

Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
18
15 min
3
15 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 886

30 min
5
15 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3