Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Nic tak nie smakuje, jak soczysty arbuz w letni, upalny dzień. Jedzenie tego owocu to świetny sposób na nawodnienie oraz dostarczenie organizmowi witamin i minerałów. Czy wiesz jednak, że do zjedzenia nadaje się nie tylko czerwono-różowy miąższ arbuza, ale i jego wewnętrzna, biało-zielona część skórki? Sprawdź, co można z niej wyczarować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kiedy kroisz arbuza, dbasz o to, by dokładnie pozbyć się wszelkich białych i jasnozielonych części przy skórce? To błąd, te części owocu, chociaż mniej słodkie, również nadają się do spożycia. To właśnie one kryją w sobie najwięcej prozdrowotnych wartości odżywczych. Ze skórki arbuza możesz wyczarować wiele ciekawych, niskokalorycznych i zdrowych przepisów.

 Sprawdź także: Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Skórka arbuza – właściwości

Arbuzy składają się w 90 proc. z wody, nie brakuje w nich jednak cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę C, A, E, beta-karoten, witaminy z grupy B, fosfor, cynk, wapń, magnez i potas. Najwięcej minerałów znajduje się właśnie w skórce arbuza, co więcej znajdziesz w niej również błonnik.

Zawarta w arbuzie cytrulina zmniejsza zmęczenie mięśni oraz pomaga regulować metabolizm glukozy i insuliny, co chroni organizm przed cukrzycą. W arbuzie znajdziesz również karotenoidy i likopen, który działa przeciwnowotworowo, wspiera odporność oraz korzystnie wpływa na zdrowie oczu.

Dodatkowo owoce te, dzięki zawartości przeciwutleniaczy korzystnie wpływają na skórę oraz pomagają w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Arbuzy działają również moczopędnie, dzięki czemu wspierają pracę nerek, jak i pomagają pozbyć się nadmiaru wody i opuchlizny.

Owoce te są również niskokaloryczne, dlatego doskonale wpiszą się w dietę osób, które chcą stracić kilka zbędnych kilogramów. W 100 g arbuza znajdziesz jedynie 30 kcal.

Co zrobić ze skórki arbuza?

Ze skórki arbuza możesz przygotować wiele ciekawych i smacznych przepisów. Ze względu na dużą zawartość wody doskonale sprawdzi się do letnich soków i koktajli, które doskonale cię nawodnią i orzeźwią.

Sok ze skórki arbuza

Idealny napój na upały, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Będziesz potrzebować: 400 g arbuza wraz z białą skórką, szklankę wody, pół limonki, pół cytryny, garści świeżych liści mięty, wybrany słodzik, np. cukier, miód, erytrytol lub ksylitol.

Zacznij od obrania arbuza ze skórki, pamiętaj, by odciąć tylko zewnętrzną część, biało-zieloną, wewnętrzną wykorzystaj do soku. Umieść arbuza, pokrojonego na mniejsze części, w kielichu blendera. Wyciśnij sok z limonki i cytryny, dolej wodę, możesz użyć gazowanej lub niegazowanej. Dodaj listki mięty oraz słodzik do smaku. Wszystko dokładnie zmiksuj, jeśli lubisz klarowne napoje, możesz przelać sok przez sitko. Podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu.

Tropikalne smoothie ze skórki arbuza

Masz ochotę poczuć się jak na rajskiej wyspie i spróbować egzotycznych owoców w zmiksowanej wersji? Przygotuj tropikalne smoothie ze skórką arbuza, będziesz potrzebować: 300 g arbuza wraz ze skórką, 300 g ananasa, jednego banana, pół limonki, 200 g mleczka kokosowego, 2 łyżki wiórków kokosowych. Opcjonalnie ulubiony słodzik.

Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Umyte, obrane i pokrojone owoce zmiksuj wraz z mleczkiem i wiórkami kokosowymi. Jeśli napój jest za mało słodki, dodaj odrobinę słodzika.  

Kandyzowana skórka arbuza

Słodka, kandyzowana skórka arbuza może być pyszną przekąską, dodatkiem do deserów lub musli. Przygotuj: białą część arbuza od skórki (z połówki dużego owocu), szklankę cukru oraz jeden cukier wanilinowy.

Z arbuza odkrój zieloną, zewnętrzną skórkę i usuń miąższ, następnie biało-zieloną część pokrój w drobną kostkę. Dodaj cukier i pozostaw na około 10 godzin. Po upływie tego czasu gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Kiedy arbuz w cukrze zgęstnieje, dodaj odrobinę wody oraz opakowanie cukru wanilinowego. Kiedy owoce będą szkliste, włóż je do słoika.

Kiszona skórka arbuza

Czy wiedziałeś, że arbuza, a dokładnie jego skórkę można kisić? Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: biało-zielonej skórki arbuza, pięciocentymetrowy kawałek chrzanu, trzy ząbki czosnku, koper oraz sól.

Kiszoną skórkę arbuza robi się podobnie jak klasyczne ogórki kiszone. Obraną i pokrojoną skórkę z arbuza włóż do wyparzonych słoików, dodaj chrzan, czosnek i koper. Sól rozpuść w letniej wodzie, w proporcjach jedna łyżka soli na litr wody. Pamiętaj, by woda dokładnie pokryła składniki. Tak przygotowane słoiki odstaw w ciepłe miejsce, na kilka dni.

Pikle ze skórki arbuza

Lubisz pikle? Koniecznie spróbuj tych ze skórki arbuza. Przygotuj: litr wody, sól, dwie szklanki obranych i pokrojonych skórek arbuza, trzy czwarte szklanki cukru pudru, pół szklanki octu, kilka ziarenek czarnego pieprzu, trzy ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru.

Do garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli, a następnie całość zagotuj. Wrzuć pokrojoną skórkę arbuza (najlepiej pokrój go w słupki), poczekaj, aż zmiękną. W rondelku przygotuj zalewę z octu, cukru, imbiru i pieprzu, podgrzewaj wszystko, aż cukier się rozpuści, a mikstura zacznie wrzeć. Po tym czasie zmniejsz gaz i gotuj wszystko jeszcze przez kwadrans.

Do miski włóż ugotowanego arbuza, a następnie dodaj zalewę. Poczekaj, aż wystygnie, a następnie pozostaw na cały dzień w lodówce. Po tym czasie możesz przełożyć arbuzowe pikle w zalewie do słoików. Tak przygotowana skórka z arbuza może być przechowywana w lodówce przez dwa tygodnie.

 Zobacz, jakie przepisy z arbuzem w roli głównej stworzyli nasi użytkownicy. 

1. Sałatka z arbuza w arbuzie

 Sałatka z arbuza w arbuzie Zobacz przepis

Sałatka z arbuza w arbuzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Steki z arbuza

 Steki z arbuza Zobacz przepis

Steki z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sorbet z arbuza

 Sorbet z arbuza Zobacz przepis

Sorbet z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszony arbuz

 Kiszony arbuz Zobacz przepis

Kiszony arbuz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lemoniada z arbuza

 Lemoniada z arbuza Zobacz przepis

Lemoniada z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z arbuza

 Sałatka z arbuza Zobacz przepis

Sałatka z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Deser z arbuzem

 Deser z arbuzem Zobacz przepis

Deser z arbuzem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tort z arbuza

 Tort z arbuza Zobacz przepis

Tort z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cykata - kandyzowana skórka z arbuza

 Cykata - kandyzowana skórka z arbuza Zobacz przepis

Cykata - kandyzowana skórka z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Marynowane skórki arbuza

 Marynowane skórki arbuza Zobacz przepis

Marynowane skórki arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Prosty test pomoże wykryć „podróbkę" »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
>60 min
3
Dania główne Kartacze z mięsem

Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone z...

Odsłon: 57

>60 min
3
30 min
2
Przekąski Majstersztyk z wątróbki

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pi...

Odsłon: 1243

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Co jadła żona Zenka Martyniuka, że tak schudła?! Dzięki tej zmianie waży 15 kg mniej!

Z ciekawością śledzimy spektakularne metamorfozy osób ze świata show-biznesu, którym udało się pozbyć zbędnych kilogramów. Ostatnio mogliśmy zaobse...

7
Informacje Jabłko na wytrawnie. Owocowy dodatek do zup i mięs

Jabłka to jedne z ulubionych owoców, które Polacy chętnie używają w kuchni. Choć od razu na myśl nasuwa się pyszna szarlotka, to warto wspomnieć te...

0
Informacje Czy pestki jabłek mogą szkodzić?

Czy można jeść pestki jabłek? Pozornie wydają się przecież nieszkodliwe. Okazuje się jednak, że mogą doprowadzić do zatrucia, które fatalnie wpłyni...

35
Informacje Przetwory z jabłek na zimę. Sprawdzone przepisy, które warto wypróbować

Jabłka to jedne z ulubionych owoców Polaków. Z chęcią zajadamy się nimi na surowo, doskonale nadają się również do deserów, wytrawnych dań, a w szc...

0