Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele osób wie, ze skórki arbuza sa nie tylko jadalne, bardzo zdrowe, ale i naleza do popularnych przysmaków amerykanskiej kuchni. Marynowane na pikantno-slodko sa doskonala przystawka, natomiast gotowane w lukrze smakuja lepiej niz cukierki. Moja rodzina przepada za kwasno-pikantno-slodkimi skórkami z aromatycznymi przyprawami i rózowym pieprzem.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 106
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 106
Składniki
Wycinajac miazsz arbuza pozostawic przy skórce warstwe czerwonego miazszu o grubosci ok. 1 cm. Za pomoca obieraczki usunac zielona zewnetrzna skórke i pokroic kawalki w male kostki i wymieszac z 3 lyzkami soli. Odstawic na noc. Następnego dnia wlozyc kostki do durszlaka i splukac sól zimna woda. Umiescic w rondlu i zalac swieza wodą. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Obrac imbir i pokroic w cienkie plasterki. Zeskrobac drobno skórke cytryny. Kardamon zmiazdzyc w mozdzierzu. Podgrzac ocet z cukrem i woda.. Dodac plasterki imbiru, skórke cytryny i przyprawy. Gotowac przez 5 minut a nastepnie zmniejszyc ogień i dodac skórki arbuza i gotowac na malym ogniu przez 45–50 min. az beda szkliste. Przelac skórki wraz z goraca zalewa do sloików, natychmiast je zakrecic i odstawic do ostygniecia do góry nogami.
Marynowane skórki smakuja wprawdzie od razu, ale swój pelny aromat osiagaja po 1-2 tyg i przechowuja sie w sloiku przez nastepnych 6 miesiecy, pasteryzowane przez 15 min. w temp. 100° C przechowuja sie rok.
Smakuja do ryb, miesa, wedzonej szynki, do kanapek, do grilla, jako osobna przekaska.