Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane skórki arbuza

Przepis dnia 2020-07-12
Marynowane skórki arbuza

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 6153

Dodano:

Odsłon: 452

Niewiele osób wie, ze skórki arbuza sa nie tylko jadalne, bardzo zdrowe, ale i naleza do popularnych przysmaków amerykanskiej kuchni. Marynowane na pikantno-slodko sa doskonala przystawka, natomiast gotowane w lukrze smakuja lepiej niz cukierki. Moja rodzina przepada za kwasno-pikantno-slodkimi skórkami z aromatycznymi przyprawami i rózowym pieprzem.

Składniki

  • Składniki na 4 słoiki á 400 ml:
  • 1½ kg skórek arbuza
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 kawałek imbiru (4 cm)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 nasiona kardamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 kg cukru (ewentualnie mniej)
  • 500 ml octu (jabłkowego lub winnego białego)
  • 250 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowane skórki arbuza

Przygotowanie

  1. Wycinajac miazsz arbuza pozostawic przy skórce warstwe czerwonego miazszu o grubosci ok. 1 cm. Za pomoca obieraczki usunac zielona zewnetrzna skórke i pokroic kawalki w male kostki i wymieszac z 3 lyzkami soli. Odstawic na noc.
    Następnego dnia wlozyc kostki do durszlaka i splukac sól zimna woda. Umiescic w rondlu i zalac swieza wodą. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu przez 15 minut.
    Obrac imbir i pokroic w cienkie plasterki. Zeskrobac drobno skórke cytryny. Kardamon zmiazdzyc w mozdzierzu.
    Podgrzac ocet z cukrem i woda.. Dodac plasterki imbiru, skórke cytryny i przyprawy. Gotowac przez 5 minut a nastepnie zmniejszyc ogień i dodac skórki arbuza i gotowac na malym ogniu przez 45–50 min. az beda szkliste.
    Przelac skórki wraz z goraca zalewa do sloików, natychmiast je zakrecic i odstawic do ostygniecia do góry nogami.

  2. Marynowane skórki smakuja wprawdzie od razu, ale swój pelny aromat osiagaja po 1-2 tyg i przechowuja sie w sloiku przez nastepnych 6 miesiecy, pasteryzowane przez 15 min. w temp. 100° C przechowuja sie rok.

  3. Smakuja do ryb, miesa, wedzonej szynki, do kanapek, do grilla, jako osobna przekaska.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 lipca Właśnie zrobiłam i wszystkich zachęcam. Takie skórki smakują super :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 lipca Bardzo podoba mi się ten przepis i prezentacja?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 10 lipca Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 09 lipca Jestem ogromnie ciekawa tej wersji na słodko, jeśli będzie robić, koniecznie wrzuć przepis <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń