Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem to jedno z najprostszych ciast – a jakże smaczne! Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc możesz piec je bez okazji, ot, do kawy na sobotni podwieczorek.
Forma 20x30 cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1008
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 904
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12725
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1008
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 904
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12725
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj całość nożem na kruszonkę. Dodaj jajko i zagnieć składniki na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na dwie części. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na czas dalszych przygotowań.
Przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka.
Obierz jabłka (wybierz twarde i kwaskowe) i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na patelnię, dodaj cynamon. Smaż jabłka pod przykryciem, aż zmiękną (przez około 7-8 minut). Co pewien czas zamieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać do jabłek trochę cukru trzcinowego.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj na dużych oczkach tarki jedną z kul ciasta i przesyp do natłuszczonej formy o wymiarach około 20x30 cm. Lekko uklep ciasto, przełóż na nie podsmażone jabłka i równomiernie rozprowadź. Na jabłka wyłóż budyń i także równomiernie rozprowadź. Zetrzyj drugą z kul ciasta i rozsyp na warstwie budyniu.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut – aż kruszonka będzie mieć złocisty kolor.