Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem to jedno z najprostszych ciast – a jakże smaczne! Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc możesz piec je bez okazji, ot, do kawy na sobotni podwieczorek.
Forma 20x30 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj całość nożem na kruszonkę. Dodaj jajko i zagnieć składniki na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na dwie części. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na czas dalszych przygotowań.
Przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka.
Obierz jabłka (wybierz twarde i kwaskowe) i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na patelnię, dodaj cynamon. Smaż jabłka pod przykryciem, aż zmiękną (przez około 7-8 minut). Co pewien czas zamieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać do jabłek trochę cukru trzcinowego.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj na dużych oczkach tarki jedną z kul ciasta i przesyp do natłuszczonej formy o wymiarach około 20x30 cm. Lekko uklep ciasto, przełóż na nie podsmażone jabłka i równomiernie rozprowadź. Na jabłka wyłóż budyń i także równomiernie rozprowadź. Zetrzyj drugą z kul ciasta i rozsyp na warstwie budyniu.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut – aż kruszonka będzie mieć złocisty kolor.