Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arbuz(kawon) pochodzi ze stepowych i półpustynnych obszarów Afryki. Obecnie uprawiany jest również i w Europie. Zazwyczaj arbuza jem na surowo, w sałatce lub koktajlu. Arbuz przygotowany na wzór grillowanego mięsa w stylu amerykańskim jest idealnym letnim obiadem - nie tylko dla wegetarian. Wytrawny smak z nutą korzenną uzyskałam dzięki angielskiemu sosowi Worcestershire. Tak przygotowany arbuz konsystencją przypomina grillowane mięso lub tuńczyka. Uwaga mięsożercy tylko wygląd i konsystencja podobna jest do mięsa, smak jest delikatny, soczysty i orzeźwiający. Odrobiny pikantności nadaje całości grubo mielony indyjski pieprz kolorowy. Słodki smak równoważą włoska sól morska oraz hiszpański ocet z sherry. Tak przyrządzony arbuz to niekonwencjonalna wycieczka po smakach świata.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 403
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 210
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 403
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 210
Składniki
Plastry arbuza przycinamy w prostokąt lub kwadrat. Każdy kawałek skrapiamy obu stron sosem Worcestershire oraz octem z sherry. Posypujemy solą morską i kolorowym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Zamarynowanego arbuza grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Arbuza podałam z grillowanymi ziemniaczkami i sosem miodowo-musztardowym. Taki obiad polecam szczególnie podczas letnich upałów.