Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi czy delikatne zielone liście. Co więcej, młode warzywa to także bomba witamin i minerałów, za którą twój organizm ci podziękuje. W poniższym artykule znajdziesz sześć ciekawych i zdrowych przepisów.

Dlaczego warto sięgnąć po nowalijki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sprawdź przepisy na sześć naszych ulubionych, wiosennych sałatek, które są nie tylko piękne, ale też kolorowe, przez co staną się ozdobą każdego stołu. Sprawdź, jakie nowalijki sprawdzą się w sałatkach.

Sprawdź także: Sycące pasty do chleba i wędliny. Są tak dobre, że można jeść je bez dodatków

Nowalijki na sałatki 

Nowalijki to nic innego jak młode, świeże warzywa, które królują na stołach wiosną. Wśród nich znajdują się m.in.: delikatna sałata, pomidory, rzodkiewki czy ogórki. Kiedy dokładnie możemy się nimi cieszyć? Ich sezon trwa zazwyczaj od marca do kwietnia, kiedy to pojawiają się na półkach sklepowych. Co warto wiedzieć na temat ich hodowli? Nowalijki zazwyczaj rosną w specjalnej mieszance gleby i nawozów, a ich uprawa odbywa się w kontrolowanych warunkach szklarni, gdzie mają zapewnioną optymalną temperaturę i wilgotność. Jak rozpoznać świeże nowalijki na sałatki? Należy zwrócić uwagę na ich wygląd – powinny mieć zielone liście, gładkie bulwy i delikatny, ale wyczuwalny zapach. A co jeśli chcielibyśmy wyhodować je w domu? To proste! Możemy to zrobić na parapecie. Szczególnie rosnąć będą szczypiorek, natka pietruszki i koperek. 

Jak komponować sałatki, żeby nie tuczyły?  

Aby komponować sałatki, które będą niskokaloryczne, warto wybierać lekkie składniki, takie jak różnego rodzaju warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola), pomidory, ogórki, papryka czy rzodkiewka. Unikajmy ciężkich dodatków, takich jak kiełbasa, bekon czy ser pleśniowy. Po drugie, zwróćmy uwagę na dressingi – wybierajmy lekkie sosy na bazie octu, cytryny lub jogurtu naturalnego ziołami. Unikajmy tłustych majonezów czy sosów śmietanowych. Po trzecie, ograniczmy ilość dodatków bogatych w kalorie, takich jak orzechy, suszone owoce czy ser żółty – dodawajmy je w małych ilościach lub unikajmy ich całkowicie. Warto także zastanowić się nad proporcjami – większą część sałatki powinny stanowić warzywa, a dodatki powinny być tylko delikatnym uzupełnieniem.  

Już wiesz, jak komponować sałatki, żeby nie tuczyły. Teraz czas na konkretne przepisy – warto je zrealizować, by mieć pewność, że uzyskasz idealne, niskokaloryczne kompozycje. Te na pewno zainspirują cię do tworzenia własnych, przepysznych i zdrowych sałatek, które na pewno nie pójdą w boczki. 

Świeże sałatki na wiosnę – przepisy 

Przepis na sałatkę z borówkami oraz kozim serem 

Składniki

  • 3 szklanki poszarpanych liści sałaty rzymskiej, 
  • ½ szklanki borówki amerykańskiej,
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny, 
  • ¼ szklanki nasion słonecznika, 
  • ¼ szklanki orzechów włoskich, 
  • ¼ szklanki rozdrobnionego sera feta, 
  • ¼ szklanki rozdrobnionego sera koziego, 
  • ¼ szklanki octu balsamicznego, 
  • ¼ szklanki syropu klonowego, 
  • ¼ szklanki oleju z pestek winogron, 
  • sól do smaku.

Sposób wykonania: 

  • W dużym naczyniu wymieszaj poszatkowaną sałatę, borówki amerykańskie, suszoną żurawinę, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, ser feta i ser kozi. 
  • Stopniowo dodawaj ocet, syrop klonowy i olej do sałatki, mieszając, aż wszystko dokładnie się połączy.  
  • Dopraw sałatkę solą, według własnych upodobań. 
  • Podawaj od razu. 

Przepis na sałatkę z groszkiem cukrowym i borówkami 

    Składniki

    • 450 g groszku cukrowego, 
    • 1 ½ szklanki mieszanki rukoli i szpinaku, 
    • 2/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich. 

    Sos: 

    • ¼ szklanki oleju roślinnego, 
    • ¼ szklanki świeżych borówek amerykańskich, 
    • 2 łyżki białego octu balsamicznego, 
    • łyżka miodu, 
    • łyżka płatków migdałów. 

     Sposób wykonania: 

    • Obetnij końcówki groszku cukrowego i usuń sztywne nitki biegnące wzdłuż boków. 
    • Gotuj na parze przez minutę lub do osiągnięcia pożądanej miękkości. Nie gotuj zbyt długo, groszek zachował pożądaną chrupkość.  
    • Przełóż groszek do miski z lodowatą wodą na kilka minut, aby zatrzymać proces gotowania i zachować jasnozielony kolor; dokładnie odcedź. Przełóż groszek do dużej miski i dodaj mieszankę rukoli i szpinaku oraz 2/3 szklanki borówek amerykańskich. 
    • W pojemniku blendera lub robota kuchennego zmiksuj olej, borówki amerykańskie, ocet balsamiczny i miód, aby uzyskać gładki sos.  
    • Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystko zostało równomiernie pokryte. Posyp płatkami migdałów i podawaj.  

    Przepis na sałatkę ze szpinakiem 

    Składniki

    • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
    • 4 garście szpinaku,  
    • ½ szklanki soku z cytryny, 
    • 2 łyżki kaparów, 
    • szczypta soli, 
    • 10 oliwek,  
    • świeżo zmielony pieprz do smaku. 

    Sposób wykonania: 

    • Rozgrzej oliwę z oliwek w woku na dużym ogniu. Dodaj szpinak; gotuj i mieszaj, aż liście zaczną więdnąć. 
    • Wlej sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj kapary, sól i oliwki; gotuj i mieszaj przez kolejne 15 sekund. 
    • Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj natychmiast. 

    Przepis na sałatkę ze szpinakiem i rabarbarem 

    Składniki

    • 225 g świeżego szpinaku (umytego, pozbawionego łodyg i osuszonego), 
    • 2 duże łodygi rabarbaru (pokrojone na skośne plastry), 
    • woda, 
    • ¼ szklanki cukru białego, 
    • 2 łyżki słodkiego czerwonego octu winnego, 
    • 6 łyżek oliwy z oliwek. 

    Sposób wykonania: 

    • Ułóż liście szpinaku na półmisku. 
    • Umieść rabarbar w rondlu, wlej wodę, aby go przykryła. Dodaj cukier.  
    • Doprowadź rabarbar do delikatnego wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar będzie lekko ugotowany (zajmie to około 2 minuty). 
    • Wyjmij rabarbar łyżką cedzakową i rozłóż na szpinaku. 
    • Wymieszaj ocet winny z płynem pozostałym w rondlu, zwiększ ogień do średniego i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średnio-niski i gotuj przez ok. 10 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Zdejmij z ognia, wymieszaj z oliwą z oliwek i polej gorącym sosem.  
    • Sałatkę podawaj ciepłą. 

    Przepis na sałatkę z kurczakiem, awokado i mango 

    Składniki

    • 2 łyżki brązowego cukru, 
    • ¼ szklanki wody, 
    • ⅓ szklanki soku z limonki, 
    • ½ szklanki sosu chili czosnkowego, 
    • 4 szklanki ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka, 
    • 2 średnie mango (obrane i pokrojone w kostkę), 
    • 2 awokado (obrane i pokrojone w kostkę), 
    • opakowanie mieszanki sałat wiosennych. 

    Sposób wykonania: 

    • W rondlu na średnim ogniu wymieszaj razem brązowy cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie przelej do średniej miski. Wymieszaj z sosem chili czosnkowym i sokiem z limonki. Odstaw sos na bok. 
    • W dużej misce wymieszaj kurczaka, mango i awokado. Na talerzach ułóż mieszankę sałat wiosennych, a następnie nałóż kilka łyżek mieszanki z kurczakiem. Polej sałatkę sosem. 

    Przepis na sałatkę z bobem 

    Składniki

    • 2 garści bobu, 
    • 2 średnie pomidory (pokrojone w kostkę),
    • mała cebula (pokrojona w kostkę), 
    • ogórek, pokrojony w kostkę, 
    • 2 ząbki czosnku, posiekane, 
    • ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki, 
    • sok z cytryny, 
    • 3 łyżki oliwy z oliwek,
    • łyżeczka mielonego kminu, 
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. 

    Sposób wykonania: 

    • Połącz bób, pomidory, cebulę i ogórek w misce. Wymieszaj z czosnkiem, pietruszką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. 
    • Dopraw kuminem oraz solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu. 

    Źródła: smaker.pl 

    Opracowała: Redakcja Smaker.pl

    Zobacz także:

    Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

    Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

    Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Ciasto drożdżowe.

    Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

    Odsłon: 29

    30 min
    3
    Ciasta Czarna Mauka

    Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

    Odsłon: 1976

    60 min
    11
    Dania główne Kotlety mielone

    Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

    Odsłon: 531

    30 min
    9

    Polecane artykuły

    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0
    Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

    W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

    0