Spis treści:
Pasta na kanapki sprawdzi się także jako farsz do innych dań. Możesz na przykład zawinąć ją w wędlinę i podać na świątecznym stole w formie przekąsek. Jeżeli ograniczasz pieczywo, świetną opcją będzie zawinięcie pasty kanapkowej w liść sałaty lub cykorii. Będzie to smaczna i dietetyczna alternatywa dla masła. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić pyszne pasty kanapkowe.
Pasta na kanapki lepsza od masła
Kanapki najczęściej smarujemy masłem. Jeżeli jednak chcesz nieco "odchudzić" swoje kanapki, a do tego dodać im sporo wartości odżywczych, lepszą opcją będzie wybór past kanapkowych. To dobra alternatywa dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pasty do chleba możesz przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu, każdy znajdzie coś dla siebie. Warto zadbać o to, aby ich bazą był produkt zawierający sporą ilość białka. Na przykład jajka, ryby, twaróg, czy rośliny strączkowe, takie jak fasola, czy soczewica. Taka pasta na długo cię nasyci, dzięki czemu unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami. Aby pasta nie była mdła, dodaj do niej wyraziste dodatki, takie jak: suszone pomidory, kapary, oliwki, czosnek, cebulę lub szczypiorek.
Dodatkowo zamiana masła na pasty kanapkowe, będzie to dobra opcja dla osób, które chcą zadbać o zdrowie układu krążenia, w tym serca. Składniki w nich zawarte pomogą obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także pomogą zapobiegać miażdżycy.
Sycące pasty do chleba – 4 pomysły
Wszystkie niżej przedstawione przepisy, są niezwykle proste, zrobisz je zaledwie w kilka minut. Podane składniki wystarczą do przygotowania pasty do chleba dla dwóch-trzech osób.
Pasta z jajek i kiełków rzodkiewki
Składniki
- 6 jajek,
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki serka kanapkowego,
- porządna garść kiełków rzodkiewki,
- koperek i szczypiorek,
- sól i pieprz.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo, kiedy przestygną obierz je i rozdrobnij w misce widelcem. Dodaj kapary, serek kanapkowy, dobrze sprawdzi się ten chrzanowy, posiekany szczypiorek i kiełki rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Prosta pasta rybna z dodatkami
Składniki
- 250 g makreli,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 mała szalotka,
- 4 pomidory suszone,
- 2 łyżki majonezu,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz.
Wędzoną makrelę przełóż do miski, dorzuć pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, szalotkę, suszone pomidory oraz posiekany koperek. Dodaj majonez, dopraw całość solą i pieprzem, wszystko wymieszaj.
Pasta do chleba twarogowa
Składniki
- 250 g twarogu,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 6 rzodkiewek,
- 1/2 ogórka zielonego,
- mały pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Do miski wrzuć twaróg i rozdrobnij go widelcem, dodaj jogurt grecki, pokrojone drobno rzodkiewki i ogórka. Koperek posiekaj i dorzuć do reszty składników. Dopraw solą i pieprze do smaku, całość wymieszaj.
Zielona pasta z awokado i ciecierzycy
Składniki
- 1 awokado,
- 200 g ciecierzycy ze słoika,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 twardy pomidor,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta chili,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Do miski włóż awokado, ciecierzycę, obrany czosnek, dolej sok z limonki i zmiksuj wszystko na gładką masę. Do powstałej pasty dorzuć posiekaną czerwoną cebulę, chili, posiekaną natkę pietruszki, pokrojonego w kostkę pomidora, sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »
Najgorsze towarzystwo dla kawy. Unikaj rano, podczas obiadu i na imprezie »
Od kwietnia zdrożeje żywność. Za co zapłacimy najwięcej? »