Spis treści:
Rolada wielu osób kojarzy się z tradycyjnym mięsnym daniem kuchni Śląskiej. Inni, słysząc o tej potrawie wyobrażają sobie słodki deser. Dziś przedstawimy ci przepis na wytrawne rolady idealne na wielkanocne śniadanie. Podamy ci przepis na trzy wersje kolorystyczne, czerwoną, zieloną i żółtą. Taka przekąska z pewnością zrobi furorę wśród domowników i gości odwiedzających cię podczas Wielkanocy.
Sprawdź także: Co podać na wielkanocne śniadanie? Tradycja spotka się z nowoczesnością
Wielkanocne – co podać?
Oczywiście święta wielkanocne rozpoczynają się od konsumpcji smakołyków poświęconych w koszyczku. Nie może zabraknąć gotowanych jajek, białej kiełbasy, wędlin, czy chleba. Z daniami ze święconki świetnie komponuje się chrzan, w niektórych domach podaje się go w postaci ćwikły, czyli buraczanej sałatki z dodatkiem tego wyrazistego korzenia.
Jajka można podać nie tylko w klasycznej formie, świetnie sprawdzają się również te faszerowane, w postaci jajecznych muffinek, czy sałatek. W wielu domach puntem obowiązkowym na stole jest również sałatka jarzynowa, koniecznie z dodatkiem majonezu. Warto przygotować także mięsne propozycje w postaci pasztetów, bardzo efektownie wygląda ten z dodatkiem gotowanych jaj. Osoby na diecie wegetariańskiej z pewnością ucieszą się na widok bezmięsnej wersji tego dania, pysznie smakować będzie warzywny pasztet z cukinią, ciecierzycą lub kaszą jaglaną. Wędliny można podać nie tylko w klasycznej formie "zimnej płyty", ciekawą opcją będzie przygotowanie roladek z szynki z różnego rodzaju farszami.
Nie może zabraknąć także wielkanocnych słodkości, babek, serników, czy mazurków. Jeżeli szukasz ciekawych przepisów na wielkanocne śniadanie, koniecznie zajrzyj do naszego artykułu: Co podać na wielkanocne śniadanie? Tradycja spotka się z nowoczesnością.
Rolada na Wielkanoc – czerwona, zielona i żółta
Jeżeli nie lubisz nudy na stole, koniecznie przygotuj kolorowe roladki na Wielkanoc.
Zielona rolada ze szpinakiem
Składniki
- 450 g szpinaku,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Farsz:
- 200 g serka śmietankowego,
- 250 g łososia wędzonego,
- pęczek koperku.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj opakowanie świeżego szpinaku, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszaj wszystko, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Pozostaw do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do wystudzonego szpinaku dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. Przełóż szpinakową masę do miski i dodaj ubite białka, dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a następnie wylej masę i równomiernie ją rozprowadź. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół. Kiedy wystygnie, przełóż biszkopt na folię spożywczą, pod którą umieścisz folię aluminiową (arkusze powinny mieć taki sam rozmiar jak ciasto).
Z zielonego biszkoptu zdejmuj papier do pieczenia, posmaruj go serkiem śmietankowym, posyp posiekanym koperkiem, a następnie ułóż plastry łososia. Całość szczelnie zawiń, ułatwiając sobie tę czynność podłożoną folią spożywczą. Następnie powstałą roladę owiń w pozostałą na blacie folię aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy będziesz chciał podać roladę, rozwiń ją z folii, a następnie pokrój za pomocą noża.
Żółta rolada marchewkowa
Składniki
- 700 g marchwi,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Farsz:
- 100 g sera śmietankowego,
- 100 g sera żółtego,
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- spora szczypta pieprzu.
Obraną marchew zetrzyj na tarce, podsmaż ją na oliwie z oliwek. Kiedy przestygnie dodaj do niej żółtka, mąkę, kurkumę, proszek do pieczenia, pieprz i wszystko zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Koperek posiekaj. W misce zmieszaj masę marchewkową, białka i koperek. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a następnie wylej masę i równomiernie ją rozprowadź. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół. Kiedy wystygnie, przełóż biszkopt na folię spożywczą, pod którą umieścisz folię aluminiową (arkusze powinny mieć taki sam rozmiar jak ciasto).
W misce połącz tarty ser żółty, serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i pieprz, wszystko wymieszaj. Z żółtego biszkoptu zdejmuj papier do pieczenia, posmaruj go przygotowanym serowym farszem. Całość szczelnie zawiń, ułatwiając sobie tę czynność podłożoną folią spożywczą. Następnie powstałą roladę owiń w pozostałą na blacie folię aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy będziesz chciał podać roladę, rozwiń ją z folii, a następnie pokrój za pomocą noża.
Czerwona rolada buraczana
Składniki
- 750 g buraków,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz.
Farsz:
- 200 g serka śmietankowego,
- 2 filety ze śledzia,
- 2 ogórki kiszone,
- pęczek koperku,
- garść szczypiorku,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- pieprz.
Obrane buraki zetrzyj na tarce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, mąkę, żółtka, cukier, sól i pieprz. Zmiksuj składniki. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z buraczaną masą. Wszystko wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, a następnie wylej masę i równomiernie ją rozprowadź. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra dół. Kiedy wystygnie, przełóż biszkopt na folię spożywczą, pod którą umieścisz folię aluminiową (arkusze powinny mieć taki sam rozmiar jak ciasto).
W misce połącz pokrojono drobne filety ze śledzia, serek śmietankowy, pokrojone w kosteczkę ogórki, dodaj dwie łyżeczki tartego chrzanu, posiekany koperek i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem, wszystko wymieszaj. Z czerwonego biszkoptu zdejmuj papier do pieczenia, posmaruj go przygotowanym farszem. Całość szczelnie zawiń, ułatwiając sobie tę czynność podłożoną folią spożywczą. Następnie powstałą roladę owiń w pozostałą na blacie folię aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy będziesz chciał podać roladę, rozwiń ją z folii, a następnie pokrój za pomocą noża.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »