Dania jednogarnkowe

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, każda zaradna gospodyni z pewnością ma już w głowie listę potraw, którą będzie chciała zaserwować najbliższym. A może w tym roku czeka cię debiut i po raz pierwszy organizujesz święta, lub poszukujesz kulinarnych inspiracji, które wniosą powiew świeżości do twojego standardowego menu? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na wielkanocne śniadania.

Najlepsze dania na śniadanie wielkanocne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W każdym domu na wielkanocnym stole pojawiają się nieco inne przysmaki. Z reguły jednak zawsze znajdziemy na nim jajka, podawane w różnych wersach, mięsa, kiełbasy, szynki, a także przeróżne słodkości, począwszy od wielkanocnych bab, serników, po słodkie mazurki z fantazyjnymi zdobieniami. Natomiast niektórzy nie wyobrażają sobie tego uroczystego dnia bez żurku lub sałatek z majonezem. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych pomysłów na wielkanocne śniadania, które mogą zainspirować cię do kulinarnych eksperymentów. 

Sprawdź także: Nie tylko na wielkanocny stół. Posiej, a potem zrób pastę, jajecznicę i dorzuć do mięsa

Wielkanocne śniadanie – jajka

Podstawowym produktem, którego nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych są oczywiście jajka. W religii chrześcijańskiej symbolizują one zmartwychwstanie Jezusa, odrodzenie i życie. Oczywiście najważniejsze są poświęcone poprzedniego dnia kolorowe pisanki. Jednak w wielu domach na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną pojawiają się również jaja w innych wersjach. Do klasyków należą oczywiście te gotowane, przekrojone na pół z dodatkiem majonezu. Możesz podkręcić ich smak posypując je rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem.

Świetnie smakować będą również jajka faszerowane, które możesz przyrządzić na niemal nieograniczoną liczbę sposobów. Dodatkiem do jajecznego farszu mogą być, między innymi: awokado, podsmażone pieczarki, wędzony łosoś, tuńczyk, lub makrela, oliwki, suszone pomidory, boczek, szynka, ogórki konserwowe, chrzan, a nawet gotowane buraczki.

Jajka faszerowane z boczkiem

 Jajka faszerowane z boczkiem Zobacz przepis

Jajka faszerowane z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka faszerowane szynką

 Jajka faszerowane szynką Zobacz przepis

Jajka faszerowane szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka faszerowane łososiem

 Jajka faszerowane łososiem Zobacz przepis

Jajka faszerowane łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka faszerowane buraczkami

 Jajka faszerowane buraczkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane buraczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka faszerowane makrelą

 Jajka faszerowane makrelą Zobacz przepis

Jajka faszerowane makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Okazuje się, że gotowane jajka można także panierować, a także podać w przeróżnych sałatkach, lub zapiec w pasztecie. Pysznie smakują również w formie wytrawnych muffinek pieczonych w piekarniku. 

Pasztet z jajkiem

 Pasztet z jajkiem Zobacz przepis

Pasztet z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Muffiny jajeczne

 Muffiny jajeczne Zobacz przepis

Muffiny jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wielkanocne śniadanie – mięsa i wędliny

Na wielkanocnym stale nie może zabraknąć także mięsnych specjałów. Zastanawiasz się, co możesz podać oprócz gotowanej białej kiełbasy, czy talerza wędlin? Jeżeli nie wyobrażasz sobie świąt bez klasycznych propozycji, jednak chcesz je nieco unowocześnić, możesz przygotować roladki z szynki z różnego rodzaju farszami. Pysznie smakować będzie ten na bazie gotowanych jajek, awokado, szczypiorku, soli i pieprzu. Do gustu przypaść może ci także ten na bazie śmietankowego serka kanapkowego, rzodkiewek, zielonego ogórka i świeżej rzeżuchy.

Zawijaski, czyli roladki z szynki

 Zawijaski, czyli roladki z szynki Zobacz przepis

Zawijaski, czyli roladki z szynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeżeli chodzi o kiełbasę, nie musisz podawać jej w wersji gotowanej. Możesz także upiec ją w piekarniku, lub przygotować na patelni grillowej. Doskonale sprawdzą się również wszelkiego rodzaju pasztety, oraz pieczone mięsa, które można zjeść na zimno.

Wielkanocny pasztet wieprzowy

 Wielkanocny pasztet wieprzowy Zobacz przepis

Wielkanocny pasztet wieprzowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet wielkanocny

 Pasztet wielkanocny Zobacz przepis

Pasztet wielkanocny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pyszna domowa szynka z wędzarni

 Pyszna domowa szynka z wędzarni Zobacz przepis

Pyszna domowa szynka z wędzarni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szynka pieczona na Wielkanoc

 Szynka pieczona na Wielkanoc Zobacz przepis

Szynka pieczona na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rolada z boczku

 Rolada z boczku Zobacz przepis

Rolada z boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowa szynka wędzona

 Domowa szynka wędzona Zobacz przepis

Domowa szynka wędzona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wielkanocny żurek i nie tylko

Podczas w Wielkanocy na wielu polskich stołach pojawiają się również zupy. Najczęściej jest to żurek lub barszcz biały, które o dziwo często są mylone. Czym różnią się od siebie? Ten pierwszy przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast drugi z mąki pszennej, np. razowej. Obie zupy różnią się także smakiem, barszcz biały jest delikatny, natomiast żurek charakteryzuje się kwaśnym i bardziej wyrazistym smakiem. W obu zupach znaleźć możemy czosnek, oraz przyprawy takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Do obu zup można podać oczywiście gotowane jajko, a także kawałek kiełbasy.  

Żurek wielkanocny

 Żurek wielkanocny Zobacz przepis

Żurek wielkanocny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wielkanocny żurek

 Wielkanocny żurek Zobacz przepis

Wielkanocny żurek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Barszcz biały

 Barszcz biały Zobacz przepis

Barszcz biały / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Barszcz biały

 Barszcz biały Zobacz przepis

Barszcz biały / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciekawą alternatywą dla żurku i barszczu białego może być podhalańska święcelina, lub też świncelina. W zupie tej znajdziemy nic innego jak produkty, które w Wielką Sobotę zostały zaniesione w koszyczku do poświęcenia. Dodaje się do niej: wędliny, np. kiełbasę, sporą ilość chrzanu, a także kwaśne mleko, czy jajka. W niektórych domach na wielkanocnym stole może pojawić się również zupa chrzanowa.

Święcelina

 Święcelina Zobacz przepis

Święcelina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wielkanocne słodkości

Nie ma świąt bez wielkanocnej babki, w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Niektóre gospodynie stawiają na tradycyjną babę drożdżową z rodzynkami, skórką pomarańczową oraz grubą warstwą lukru. Inne wolą przygotowywać babki majonezowe, cytrynowe, a także dwukolorowe, babka marmurkowa z dodatkiem kakao. 

Babka na Wielkanoc

 Babka na Wielkanoc Zobacz przepis

Babka na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Babka wielkanocna trio

 Babka wielkanocna trio Zobacz przepis

Babka wielkanocna trio / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Babka majonezowo-rumowa

 Babka majonezowo-rumowa Zobacz przepis

Babka majonezowo-rumowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie miejsce zajmują mazurki, które przygotowujemy z ciasta kruchego z przeróżnymi kremami, nadzieniami czy polewami. Począwszy od wersji czekoladowej, tej z kajmakiem, dżemem, czy konfiturą różaną, po wersje pistacjowe, pomarańczowe, czy orzechowe. Przygotowanie świątecznych mazurków to także okazja do wykazania się kreatywnością w przyozdabianiu ciasta. Napisy i kleksy z czekolady, kompozycje z orzechów i suszonych owoców, beziki, czy kolorowe posypki. Ogranicza cię tylko wyobraźnia. 

Łatwy mazurek wielkanocny

 Łatwy mazurek wielkanocny Zobacz przepis

Łatwy mazurek wielkanocny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mazurek wielkanocny z solonym karmelem

 Mazurek wielkanocny z solonym karmelem Zobacz przepis

Mazurek wielkanocny z solonym karmelem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mazurek Wielkanocny Cioci Marty

 Mazurek Wielkanocny Cioci Marty Zobacz przepis

Mazurek Wielkanocny Cioci Marty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mazurek pistacjowy

 Mazurek pistacjowy Zobacz przepis

Mazurek pistacjowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla wielu osób Wielkanoc to okazja do przygotowania pysznego, domowego sernika. Tu także, jak w przypadku powyższych ciast, możesz postawić na przeróżne wersje tego specjału. Świetnie sprawdzą się zarówno klasyczne propozycje, takie jak sernik królewski, krakowski lub klasyczny babciny sernik z dużą ilością bakalii. Jak i bardziej nowoczesne wersje, zaczerpnięte z innych krajów, np. sernik nowojorski, japoński, baskijski, lub ten z dodatkiem białej czekolady, lub pistacji. 

Sernik królewski

 Sernik królewski Zobacz przepis

Sernik królewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik baskijski

 Sernik baskijski Zobacz przepis

Sernik baskijski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

 Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu Zobacz przepis

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W wielu domach pojawia się także pascha wielkanocna, którą przygotowuje się z tłustego twarogu, żółtek jaj, masła i cukru. Dodatkiem do tego deseru są między innymi: migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone morele. Jeżeli deser będą jeść wyłącznie dorośli rodzynki przed dodaniem do paschy warto namoczyć w rumie. 

Pascha wielkanocna

 Pascha wielkanocna Zobacz przepis

Pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warto również spróbować urozmaicić wielkanocne menu przygotowując zdrowe ciasto marchewkowe, czy szpinakowe, czyli leśny mech. Wiosna to czas, kiedy wiele osób spragniona jest orzeźwiających smaków, dlatego możesz pokusić się o przygotowanie lekkich jogurtowych ciast lub serników na zimno. Genialnie sprawdzi się także uwielbiana przez wszystkich malinowa chmurka. Furorę zrobić może także ciasto przypominające sadzone jajka. Świetnie sprawdzą się również kruche ciasteczka, warto zaopatrzyć się w foremki w kształcie króliczków i kurczaczków. 

Babeczki na Wielkanoc

 Babeczki na Wielkanoc Zobacz przepis

Babeczki na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szybkie ciasto na Wielkanoc bez pieczenia

 Szybkie ciasto na Wielkanoc bez pieczenia Zobacz przepis

Szybkie ciasto na Wielkanoc bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto śmietankowe na Wielkanoc

 Ciasto śmietankowe na Wielkanoc Zobacz przepis

Ciasto śmietankowe na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto marchewkowe

 Ciasto marchewkowe Zobacz przepis

Ciasto marchewkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Malinowa Chmurka

 Malinowa Chmurka Zobacz przepis

Malinowa Chmurka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Leśny mech

 Leśny mech Zobacz przepis

Leśny mech / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto jajko sadzone

 Ciasto jajko sadzone Zobacz przepis

Ciasto jajko sadzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Pyszne wielkanocne sałatki 

Nie ma świąt bez tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą można przygotować w wielu wersjach. Najczęściej spotkać możemy się z tą z dodatkiem gotowanych jajek, jarzyn (marchewki, pietruszki, selera), groszku, oraz oczywiście majonezu. Podczas Wielkanocy świetnie sprawdzają się różnego rodzaju sałatki jajeczne. Dobrze smakować będą także sałatki bez majonezu w wersji wiosennej z dodatkiem świeżych warzyw, rzodkiewek, ogórków, sałaty, czy pomidorów. W niektórych domach pojawiają się również sałatki buraczane, porowe, czy śledziowe. 

Sałatka z jajkiem i serem na Wielkanoc

 Sałatka z jajkiem i serem na Wielkanoc Zobacz przepis

Sałatka z jajkiem i serem na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka na Wielkanoc

 Sałatka na Wielkanoc Zobacz przepis

Sałatka na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka jarzynowa

 Sałatka jarzynowa Zobacz przepis

Sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka wiosenna

 Sałatka wiosenna Zobacz przepis

Sałatka wiosenna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem

 Sałatka na Wielkanoc z jajkiem Zobacz przepis

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrupiąca sałatka na Wielkanoc

 Chrupiąca sałatka na Wielkanoc Zobacz przepis

Chrupiąca sałatka na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: Smaker.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1