Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane najczęściej przygotowuje się na Wielkanoc. Stanowią świetny dodatek do sałatki jarzynowej, soczystych wędlin czy domowych pasztetów. Ich zaletą jest różnorodność - można przyrządzić wiele farszów, dlatego każdemu przypadną do gustu. Najczęściej bazą jest rozgniecione żółtko, do którego dodaje się kremowe lub wyraziste składniki. Jarskie lub z mięsem - propozycji przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę wiele. W tym przepisie do nadzienia trafi aromatyczny boczek.
Jajka faszerowane pikantną masą z dodatkiem chrupiącego boczku to znakomity pomysł na Wielkanoc, ale też na imprezową przekąskę. Najlepiej będą smakować podane lekko schłodzone, w towarzystwie drożdżowych paluchów lub delikatnych sałatek. Nie jest to sztampowy pomysł na jaja faszerowane, dlatego z pewnością zaskoczysz bliskich takim wyśmienitym pomysłem.
Szukasz więcej pomysłów na jajka faszerowane? Może coś, co zrównoważy pikantną nutę z tego przepisu? Jeśli nie wiesz, czym faszerować jajka, poniżej znajdziesz trzy przepyszne propozycje:
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 4285
Biała kiełbaska ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z porem i stąd mo...
Odsłon: 1287
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 4285
Biała kiełbaska ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z porem i stąd mo...
Odsłon: 1287
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż żółtka, przełóż do miseczki.
Do żółtek dodaj majonez, sól i pieprz do smaku oraz kilka kropel tabasco (ilość zależy od tego, jak bardzo ostry farsz chcesz przygotować). Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała gładka masa.
Boczek usmaż na patelni bez tłuszczu. Gdy będzie chrupiący, zdejmij z ognia i za pomocą ręcznika papierowego odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój na małe kawałki.
Farsz z żółtek przełóż do rękawa cukierniczego. Do każdej z połówek białka wyciśnij masę, posyp boczkiem i mieloną ostrą papryką.