Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto rewelacyjny patent na wielkanocne jajka, które zawsze ekspresowo znikają ze stołu. Jajka faszerowane z pieczarkami przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Warto jednak przygotować ich sporo, ponieważ każdy gość zje przynajmniej podwójną porcję.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 36
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 36
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 105
Składniki
Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj o dwa więcej, bowiem może się zdarzyć, że któreś jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania. Zalej ugotowane jajka zimną wodą, by je wystudzić. Następnie wyłóż je na talerz i obierz ze skorupki.
W trakcie gotowania jajek możesz zacząć przygotowywać farsz. W tym celu dokładnie umyj i obierz pieczarki. Umyj paprykę i cebulki. Usuń gniazdo z nasionkami z papryki, a szalotki obierz. Pokrój wszystko na bardzo drobną kostkę.
Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej na nią olej roślinny do smażenia. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj paprykę i pieczarki. Wsyp pieprz ziołowy i sól i wymieszaj wszystko.
Mieszaj farsz i smaż do 15 minut. Po zdjęciu z patelni, farsz możesz dodatkowo posiekać nożem na desce, by był jeszcze drobniejszy.
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodaj majonez. Farsz bardzo dobrze wymieszaj, by połączył się z żółtkami. Połówki jajek wypełnij farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Gotowe jajka z farszem możesz udekorować odrobiną majonezu, np. ze szprycy do kremów do ciast. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub rzeżuchą według uznania i smaku.