Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka z pieczarkami to prosta do zrobienia przekąska, która pasuje zarówno na śniadanie, jak i kolację. Bardzo często trafia na wielkanocny stół lub podczas przyjęć i uroczystości rodzinnych. Ugotowane białko jajek idealnie łączy się z delikatnym, kremowym, ale też wyrazistym w smaku nadzieniem z pieczarek. Ich zrobienie nie wymaga ani skomplikowanych składników, ani godzin spędzonych w kuchni. To klasyczna, ale jednocześnie elegancka propozycja przekąski.
Jajka faszerowane z pieczarkami robi się naprawdę prosto. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie oddzielić żółtka od białek. Dodane do farszu sprawią, że stanie się bardziej kremowy. Sekretem nadzienia są pieczarki, cebula i papryka. Posiekane, a następnie podsmażone warzywa nadają charakterystycznego posmaku przekąsce. Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Po prostu na ugotowane białka jaj - w miejscu, gdzie znajdowało się żółtko - nałóż łyżeczką trochę farszu. Przed podaniem schłódź - wtedy będą jeszcze smaczniejsze.
Jajka z pieczarkami to niejedyna opcja pysznej przekąski. Można je nadziewać na wiele sposobów - bardziej tradycyjnych, jak i zupełnie nowoczesnych. Klasyczne przepisy to niewątpliwie jajka faszerowane z szynką i chrzanem, z pastą z awokado czy serkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jeśli lubisz ryby, nadziej jajka pastą zrobioną na bazie łososia lub tuńczyka. Nowoczesne pomysły to m.in. jajka faszerowane fetą i oliwkami, drobno poszatkowanymi krewetkami z majonezem albo podsmażonymi grzybami leśnymi. Każda z receptur nadaje zupełnie wyjątkowy smak przekąsce.
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1010
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 347
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1010
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 347
Składniki
Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj o dwa więcej, bo może się zdarzyć, że któreś jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania. Zalej ugotowane jajka zimną wodą, by je wystudzić. Następnie wyłóż je na talerz i obierz ze skorupki.
W trakcie gotowania jajek możesz zacząć przygotowywać farsz. W tym celu dokładnie umyj i obierz pieczarki. Umyj paprykę i cebulki. Usuń gniazdo z nasionkami z papryki, a szalotki obierz. Pokrój wszystko na bardzo drobną kostkę.
Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej na nią olej roślinny do smażenia. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj paprykę i pieczarki. Wsyp pieprz ziołowy i sól i wymieszaj wszystko.
Mieszaj farsz i smaż do 15 minut. Po zdjęciu z patelni farsz możesz dodatkowo posiekać nożem na desce, by był jeszcze drobniejszy.
Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodaj majonez. Farsz bardzo dobrze wymieszaj, by połączył się z żółtkami. Połówki jajek wypełnij farszem pieczarkowym i umieść na talerzu.
Gotowe jajka z farszem możesz udekorować odrobiną majonezu, np. ze szprycy do kremów do ciast. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub rzeżuchą według uznania i smaku.