Z tego artykułu dowiesz się:
Święta Wielkiej Nocy nie obędą się bez jajek. Podajemy je solo, dodajemy do żurku, serwujemy jako przekąskę i na kolację. Zazwyczaj największym powodzeniem cieszą się jajka faszerowane, nic dziwnego, wszak w zależności od wybranego nadzienia smakują zupełnie inaczej.
Jak gotować jajka?
Aby przygotowane przez nas jajka wyszły perfekcyjnie, musimy ugotować je w prawidłowy sposób. Jeśli będziemy zbyt długo poddawać je obróbce, na żółtku powstanie charakterystyczna szara obwódka, która nie wygląda zbyt estetycznie. Pamiętajmy, że jajko na twardo wystarczy gotować przez sześć minut, dla pewności można oczywiście nieco dłużej, ale nie więcej niż dziesięć!

Dobrą praktyką będzie, dodanie do wody odrobiny soli, która zapobiegnie wypłynięciu jajka, gdyby jego skorupka pękła. Zanurzenie jaj na kilka minut przed gotowaniem w zimnej wodzie również zmniejszy ryzyko jej uszkodzenia.
Z czego przygotować farsz?
Od kiedy człowiek odkrył, że jajko można faszerować, nie przestał mnożyć przepisów. Zacznijmy jednak od najbardziej tradycyjnej wersji, którą kochamy wszyscy. Wystudzone i ugotowane jajka jeszcze w skorupkach należy przekroić na pół i wydrążyć. Żółtka i białka drobno siekamy, mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i surowym jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko przesmażamy na patelni kilka minut. Do masy dodajemy szczypiorek i napełniamy nią skorupki jaj. Na koniec obsypujemy z wierzchu bułką tarta i zasmażamy, kładąc na patelni „do góry nogami".
Oczywiście do przygotowania farszu możemy wykorzystać to, co lubimy najbardziej. Może to być chrzan, ryby, śledzie, krewetki, a nawet mięso czy kawior. Zobaczcie jakie propozycje na wielkanocny stół mają dla was użytkownicy Smakera. Jeśli, któryś z przepisów przypadnie wam do gustu, nie zapomnijcie skomentować lub udostępnić.
1. Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jajka faszerowane makrelą

Jajka faszerowane rybą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jaja z tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jajka faszerowane buraczkami

Jajka faszerowane buraczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jajka faszerowane kiełbasą

Jajka faszerowane kiełbasą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Jajka faszerowane chrzanem

Jajka faszerowane chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Jajka faszerowane marchewką

Jajka faszerowane marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach

Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jajka faszerowane na indyjską nutę

Jajka faszerowane po indyjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Na co pomoże wywar z lubczyku? »
Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej »