Dania jednogarnkowe

Nadchodzące święta to znakomita okazja do wypróbowania nowych, fantastycznych przepisów na faszerowane jajka. To także powrót do tych klasycznych receptur, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Święta Wielkiej Nocy nie obędą się bez jajek. Podajemy je solo, dodajemy do żurku, serwujemy jako przekąskę i na kolację. Zazwyczaj największym powodzeniem cieszą się jajka faszerowane, nic dziwnego, wszak w zależności od wybranego nadzienia smakują zupełnie inaczej.

Jak gotować jajka?

Aby przygotowane przez nas jajka wyszły perfekcyjnie, musimy ugotować je w prawidłowy sposób. Jeśli będziemy zbyt długo poddawać je obróbce, na żółtku powstanie charakterystyczna szara obwódka, która nie wygląda zbyt estetycznie. Pamiętajmy, że jajko na twardo wystarczy gotować przez sześć minut, dla pewności można oczywiście nieco dłużej, ale nie więcej niż dziesięć!

Dobrą praktyką będzie, dodanie do wody odrobiny soli, która zapobiegnie wypłynięciu jajka, gdyby jego skorupka pękła. Zanurzenie jaj na kilka minut przed gotowaniem w zimnej wodzie również zmniejszy ryzyko jej uszkodzenia.

Z czego przygotować farsz?

Od kiedy człowiek odkrył, że jajko można faszerować, nie przestał mnożyć przepisów. Zacznijmy jednak od najbardziej tradycyjnej wersji, którą kochamy wszyscy. Wystudzone i ugotowane jajka jeszcze w skorupkach należy przekroić na pół i wydrążyć. Żółtka i białka drobno siekamy, mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i surowym jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko przesmażamy na patelni kilka minut. Do masy dodajemy szczypiorek i napełniamy nią skorupki jaj. Na koniec obsypujemy z wierzchu bułką tarta i zasmażamy, kładąc na patelni „do góry nogami".

Oczywiście do przygotowania farszu możemy wykorzystać to, co lubimy najbardziej. Może to być chrzan, ryby, śledzie, krewetki, a nawet mięso czy kawior. Zobaczcie jakie propozycje na wielkanocny stół mają dla was użytkownicy Smakera. Jeśli, któryś z przepisów przypadnie wam do gustu, nie zapomnijcie skomentować lub udostępnić.

1. Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka faszerowane szynką

 Jajka faszerowane szynką Zobacz przepis

Jajka faszerowane szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka faszerowane makrelą

 Jajka faszerowane makrelą Zobacz przepis

Jajka faszerowane rybą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jaja z tuńczykiem

 Jaja z tuńczykiem Zobacz przepis

Jajka faszerowane tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka faszerowane buraczkami

 Jajka faszerowane buraczkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane buraczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka faszerowane kiełbasą

 Jajka faszerowane kiełbasą Zobacz przepis

Jajka faszerowane kiełbasą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka faszerowane chrzanem

 Jajka faszerowane chrzanem Zobacz przepis

Jajka faszerowane chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane marchewką

 Jajka faszerowane marchewką Zobacz przepis

Jajka faszerowane marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach

 Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach Zobacz przepis

Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajka faszerowane na indyjską nutę

 Jajka faszerowane na indyjską nutę Zobacz przepis

Jajka faszerowane po indyjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Na co pomoże wywar z lubczyku? »

Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Ding Dong

Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kr...

Odsłon: 1144

60 min
1
Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 84

15 min
1
Dania główne Pałki pieczone w rękawie

Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...

Odsłon: 209

15 min
6
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 269

30 min
6
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 302

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0