Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 4881

Jajka faszerowane pieczarkami to wspaniała przystawka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane pieczarkami

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy a oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Posiekaną cebulę rumienimy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte pieczarki  i wszystko smażymy do momentu aż powstała z pieczarek woda odparuje, pod koniec smażenia całość delikatnie doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy zdejmujemy z ognia i studzimy.

  2. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na pół, z białek wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miski a następnie bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy podsmażone i wystudzone pieczarki z cebulką, natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do farszu dodajemy również majonez, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Połówki białek faszerujemy przygotowanym nadzieniem najlepiej małą łyżeczką a następnie ozdabiamy listkami pietruszki, faszerowane jajka podajemy na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń