Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane pieczarkami to wspaniała przystawka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1935
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3164
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1229
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1995
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1935
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3164
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1229
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1995
Składniki
Obraną cebulę bardzo drobno siekamy a oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posiekaną cebulę rumienimy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż powstała z pieczarek woda odparuje, pod koniec smażenia całość delikatnie doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na pół, z białek wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miski a następnie bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy podsmażone i wystudzone pieczarki z cebulką, natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do farszu dodajemy również majonez, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Połówki białek faszerujemy przygotowanym nadzieniem najlepiej małą łyżeczką a następnie ozdabiamy listkami pietruszki, faszerowane jajka podajemy na zimno.