Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane łososiem to efektowna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt wielkanocnych. Do ich zrobienia wystarczą zaledwie 4 składniki. Do tego odrobina soli i pieprzu dla podkręcenia smaku. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego można je zrobić na ostatnią chwilę, tuż przed podaniem.
Jak zrobić jajka faszerowane z łososiem? Pyszny smak tej eleganckiej przekąski kryje się w specjalnym nadzieniu, przyrządzonym z łatwo dostępnych składników. Wystarczy połączyć ze sobą poszatkowanego łososia, świeży koperek i żółtka. Po doprawieniu majonezem i podstawowymi przyprawami farsz od razu staje się kremowy i łatwy do rozprowadzenia. Do ugotowanych białek przekłada się sporą łyżeczkę delikatnego nadzienia, ale jeszcze więcej smaku dodaje mu kawałek łososia ułożony na wierzchu. Całość prezentuje się bardzo elegancko, dlatego nikt nie będzie podejrzewał, jak prosto zrobić taką przystawkę.
Choć jajka faszerowane łososiem są wystarczająco smaczną przekąską, można je urozmaicić dodatkami. Dzięki temu na stole zrobi się jeszcze ciekawiej, a bliscy czy zaproszeni goście będą mieli większy wybór.
Łosoś wspaniale komponuje się ze świeżym i chrupiącym ogórkiem. Wystarczy, że do przyrządzanego farszu dodasz nieco ogórka - poszatkowanego na drobną kostkę lub startego na dużych oczkach tarki.
Jeśli nie przepadasz za koperkiem, wymień go na inną zieleninę. Wspaniale sprawdzi się szczypiorek, który podkręci smak apetycznej przystawki. Jajka z łososiem możesz też nafaszerować rzeżuchą.
Wolisz bardziej intensywne kompozycje? Na Wielkanoc, ale również na każde przyjęcie, idealnym rozwiązaniem będą jajka faszerowane z łososiem i chrzanem.
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 527
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 527
Składniki
W rondelku nastaw wodę. Jajka włóż do wrzącej wody. Gotuj przez około 10 minut.
Ugotowane na twardo jajka odcedź, przelej zimną wodą, odstaw do wystygnięcia, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Ze środka wydrąż żółtko i przełóż je do miseczki.
100 g łososia pokrój w drobną kosteczkę. Koperek opłucz, osusz i drobno poszatkuj. Składniki przełóż do miski z żółtkami. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Farsz do jajek wymieszaj, następnie nakładaj go łyżeczką do połówek jajek.
Jajka faszerowane łososiem udekoruj kawałkiem wędzonego łososia i świeżym koperkiem.