Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane jajka świetnie sprawdzają się na wielkanocnym stole. Możesz przygotować je na dziesiątki sposobów, np. z wędzoną rybą. Jeśli lubisz jajka z łososiem, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Albo ozdób kawałkami ryby nafaszerowane już połówki jajek.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2414
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2414
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Składniki
Ugotuj jajka na twardo. Zalej w rondelku wodą w temperaturze pokojowej i zagotuj na palniku o średniej mocy. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez około 8 minut. Po ugotowaniu schłodź jajka chwilę w zimnej wodzie i od razu obierz (dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie od białka i nie uszkodzisz jego powierzchni).
Obrane jajka przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z nich żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj wymieszany z jogurtem majonez, parmezan, koperek i lekko rozgniecione ziarenka marynowanego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dosól do smaku. Napełnij masą połówki białek. Jeśli chcesz, przed napełnieniem oprósz białka solą.
Ułóż faszerowane jajka na talerzu. Każde ozdób kawałkiem wędzonego łososia i listkiem natki pietruszki. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej.