Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty pasztet wieprzowy na Wielkanoc to niezbędny element świątecznego śniadania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Przekonaj się, jaki jest prosty w wykonaniu.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 100
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2742
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 804
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 1012
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 100
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2742
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 804
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 1012
Składniki
Na początku przygotuj mięso, krojąc je w średnią kostkę i obierz wszystkie warzywa.
Do dużego garnka przełóż wieprzowinę wraz z marchewkami, pietruszką, selerem, cebulą i porem. Zalej wodą w taki sposób, aby je przykryć. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Gotuj do miękkości.
Posiekaj czosnek i cebulę, zeszklij na patelni. Na tym samym naczyniu usmaż wątróbkę. Po ostudzeniu mięsa z warzywami, przepuść wszystkie składniki przez maszynkę, najlepiej 2-3 razy. Dodaj też pół szklanki powstałego wywaru.
Do powstałej masy dodaj musztardę, żółtka i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mieszaj ją przez kilka, a nawet kilkanaście minut, aby się napowietrzyła.
Ubij białka z odrobiną soli i na samym końcu dodaj pianę. Delikatnie wymieszaj. Formę lub kilka małych foremek posmaruj tłuszczem. Na dno wyłóż cienkie plastry boczku. Wyłóż masę. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra i dół.