Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty pasztet wieprzowy na Wielkanoc to niezbędny element świątecznego śniadania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Przekonaj się, jaki jest prosty w wykonaniu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 112
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 27
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 112
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 27
Składniki
Na początku przygotuj mięso, krojąc je w średnią kostkę i obierz wszystkie warzywa.
Do dużego garnka przełóż wieprzowinę wraz z marchewkami, pietruszką, selerem, cebulą i porem. Zalej wodą w taki sposób, aby je przykryć. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Gotuj do miękkości.
Posiekaj czosnek i cebulę, zeszklij na patelni. Na tym samym naczyniu usmaż wątróbkę. Po ostudzeniu mięsa z warzywami, przepuść wszystkie składniki przez maszynkę, najlepiej 2-3 razy. Dodaj też pół szklanki powstałego wywaru.
Do powstałej masy dodaj musztardę, żółtka i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mieszaj ją przez kilka, a nawet kilkanaście minut, aby się napowietrzyła.
Ubij białka z odrobiną soli i na samym końcu dodaj pianę. Delikatnie wymieszaj. Formę lub kilka małych foremek posmaruj tłuszczem. Na dno wyłóż cienkie plastry boczku. Wyłóż masę. Piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra i dół.