Wśród najpopularniejszych wielkanocnych sałatek nie mogło zabraknąć naszej propozycji z jajkami, serem żółtym, ogórkami konserwowymi, porem, cebulą i marynowanymi czosnkiem oraz pieczarkami. Jest nieco bardziej wyrazista niż klasyczna jarzynowa, a przy tym nadal dość uniwersalna i ponadczasowa. Ta sałatka na Wielkanoc doskonale pasuje do świeżego pieczywa, domowych wędlin i mięs podawanych na zimno. Jednak musimy cię uprzedzić - znika ze świątecznego stołu bardzo szybko.
Przepis na najlepszą sałatkę wielkanocną
Pyszną sałatkę świąteczną przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy ugotować jajka, sparzyć wrzątkiem cebulę i pora (aby nie były zbyt ostre i tym samym nie przyćmiły smaku pozostałych składników), a także pokroić drobno składniki. Uzupełnieniem przepisu jest oczywiście sos. Postawiliśmy na tradycyjne smaki, czyli kremowy majonez, lekko pikantną musztardę, sok z cytryny dodający kwaskowatego smaku oraz sól i pieprz. Tej wspaniałej wielkanocnej sałatki nie musisz dodatkowo doprawiać. Wystarczy świeży szczypior do dekoracji i gotowe.
W tym przepisie na pyszną sałatkę świąteczną możesz też wykorzystać składniki ze swojej domowej spiżarni - marynowane pieczarki albo czosnek. Dodają one charakterystycznego smaku i doskonale komponują się z kremowym sosem.
Pyszna sałatka na Wielkanoc i nie tylko
Naszą sprawdzoną sałatkę wielkanocną przygotujesz na świąteczne śniadanie, a także jako przekąskę na zimno do kolacji. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią intensywniejsze smaki i ciekawe połączenia. Kiedy wypróbujesz ją po raz pierwszy, na pewno zapiszesz ją jako jeden z ulubionych przepisów na Wielkanoc i pozostanie w świątecznym menu na kolejne lata.
Choć ta pyszna sałatka świąteczna została stworzona z myślą o wielkanocnym stole, z powodzeniem sprawdzi się również przy wielu innych okazjach - zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej uroczystych spotkań. Dzięki połączeniu prostych składników i łatwemu przygotowaniu jest wyjątkowo uniwersalna i pasuje do różnorodnych dań.
Pyszna sałatka na Wielkanoc
Składniki
- 5 jajek,
- 250 g sera żółtego,
- 2 ogórki konserwowe,
- por,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku marynowanego,
- kilka marynowanych pieczarek,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży szczypior.
Składniki
- 5 jajek,
- 250 g sera żółtego,
- 2 ogórki konserwowe,
- por,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku marynowanego,
- kilka marynowanych pieczarek,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży szczypior.

Etapy przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Obydwa warzywa sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku. Osusz i odcedź, a następnie przełóż do jajek.
Ogórki konserwowe i ser pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Teraz odsącz marynowane pieczarki i czosnek. Pokrój drobno i dołóż do sałatki wielkanocnej. Posól i popieprz wszystkie składniki. Wymieszaj.
W małej misce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Dodaj do sałatki na Wielkanoc i połącz. Udekoruj świeżym szczypiorem.
Co dodać do sałatki z jajkiem na święta wielkanocne?
Przygotowanie pysznej sałatki na święta wielkanocne zawsze możesz urozmaicić, żeby zaskoczyć swoich gości albo spróbować nowych smaków. Co dodać, aby była jeszcze lepsza? Proponujemy ogórki kiszone zamiast konserwowych, które są słone i bardziej kwaśne. Przełamią wtedy smak delikatnych jajek i sera żółtego. Do marynowanych pieczarek i czosnku smakować będą również suszone pomidory, odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki. Chrupkości doda sałatce z jajkiem czerwona papryka, posiekana drobno. Dla miłośników mięsa proponujemy sałatkę z szynką albo kiełbasą.
Aby przygotować lekką sałatkę jajeczną, możesz zamienić majonez na jogurt naturalny grecki. Do podanych składników doskonale będzie pasować również sos chrzanowy. Możesz go zrobić, dodając po prostu łyżeczkę starego chrzanu ze słoiczka. Wtedy wiosenna sałatka jajeczna zrobi się bardziej ostra i wyrazista.
Wielkanocna sałatka na świąteczny stół - jak ją podać?
Ta wspaniała sałatka wielkanocna pięknie wygląda samodzielnie, posypana tylko szczypiorkiem. Wystarczy, że umieścisz ją w ozdobnej misce średniej wielkości albo ułożysz połączone składniki na półmisku. Sos majonezowy możesz wmieszać w sałatkę - tak jak w przypadku tradycyjnej sałatki jarzynowej. Możesz też polać nim wszystkie składniki na półmisku i wtedy dopiero ozdobić.
Dla dekoracji możesz też posypać wierzch pestkami słonecznika albo ozdobić go kiełkami rzodkiewki. Dzięki temu kolorowa sałatka będzie jeszcze bardziej przykuwać wzrok.
Kiedy przygotować pyszną sałatkę wielkanocną?
Przygotowanie sałatki zaplanuj na dzień przed świętami i przechowuj w lodówce. Najlepiej zamknij ją w szczelnym pojemniku albo przykryj folią spożywczą. Sałatka wielkanocna nabierze wtedy lepszego smaku i się schłodzi, a wtedy zyska jeszcze więcej zwolenników.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 151

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 164
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1308
Ostatnio komentowane przepisy

Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 151

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 164
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1308



Składniki
- 5 jajek,
- 250 g sera żółtego,
- 2 ogórki konserwowe,
- por,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku marynowanego,
- kilka marynowanych pieczarek,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży szczypior.
Jajka ugotuj na twardo, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Obydwa warzywa sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku. Osusz i odcedź, a następnie przełóż do jajek.
Ogórki konserwowe i ser pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Teraz odsącz marynowane pieczarki i czosnek. Pokrój drobno i dołóż do sałatki wielkanocnej. Posól i popieprz wszystkie składniki. Wymieszaj.
W małej misce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Dodaj do sałatki na Wielkanoc i połącz. Udekoruj świeżym szczypiorem.