Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane pieczarki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie nadają się do desek wędlin czy serów jako ich uzupełnienie. Mogą być podawane jako dodatek obiadowy czy składnik sałatek. Charakteryzują się cierpkim i nieco pikantnym smakiem, z nutą czosnku. Ich smak zapada w pamięć. Ten rodzaj przetworów bardzo łatwo jest zmodyfikować dodając ulubione przyprawy czy papryczki jalapeno lub chili – jeśli wolisz ostrzejsze smaki.
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8889
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21805
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 466
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8889
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21805
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 466
Składniki
Pieczarki oczyść i umyj. Włóż je do garnka i napełnij wodą tak, by je przykryć. Dodaj do pieczarek ocet i całość zagotuj. Gotuj przez 15 minut. Odcedź płyn i odstaw grzyby na bok.
W osobnym garnuszku wymieszaj ze sobą wodę, sól, cukier, liście laurowe i pieprz. Zagotuj roztwór. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą dodaj 6 łyżek octu. Zdejmij garnek z ognia i odstaw. Czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę. Połóż go na dnie wysterylizowanych słoików. Następnie napełnij je pieczarkami.
Grzyby zalej przygotowaną wcześniej marynatą i zakręć. Marynowane pieczarki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu kilku tygodni. Grzyby nadają się do spożycia już po 24 godzinach.