Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane pieczarki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie nadają się do desek wędlin czy serów jako ich uzupełnienie. Mogą być podawane jako dodatek obiadowy czy składnik sałatek. Charakteryzują się cierpkim i nieco pikantnym smakiem, z nutą czosnku. Ich smak zapada w pamięć. Ten rodzaj przetworów bardzo łatwo jest zmodyfikować dodając ulubione przyprawy czy papryczki jalapeno lub chili – jeśli wolisz ostrzejsze smaki.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21045
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4370
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1090
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4287
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21045
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4370
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1090
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4287
Składniki
Pieczarki oczyść i umyj. Włóż je do garnka i napełnij wodą tak, by je przykryć. Dodaj do pieczarek ocet i całość zagotuj. Gotuj przez 15 minut. Odcedź płyn i odstaw grzyby na bok.
W osobnym garnuszku wymieszaj ze sobą wodę, sól, cukier, liście laurowe i pieprz. Zagotuj roztwór. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą dodaj 6 łyżek octu. Zdejmij garnek z ognia i odstaw. Czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę. Połóż go na dnie wysterylizowanych słoików. Następnie napełnij je pieczarkami.
Grzyby zalej przygotowaną wcześniej marynatą i zakręć. Marynowane pieczarki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu kilku tygodni. Grzyby nadają się do spożycia już po 24 godzinach.