Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane pieczarki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie nadają się do desek wędlin czy serów jako ich uzupełnienie. Mogą być podawane jako dodatek obiadowy czy składnik sałatek. Charakteryzują się cierpkim i nieco pikantnym smakiem, z nutą czosnku. Ich smak zapada w pamięć. Ten rodzaj przetworów bardzo łatwo jest zmodyfikować dodając ulubione przyprawy czy papryczki jalapeno lub chili – jeśli wolisz ostrzejsze smaki.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5925
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 664
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 795
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5925
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 664
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 795
Składniki
Pieczarki oczyść i umyj. Włóż je do garnka i napełnij wodą tak, by je przykryć. Dodaj do pieczarek ocet i całość zagotuj. Gotuj przez 15 minut. Odcedź płyn i odstaw grzyby na bok.
W osobnym garnuszku wymieszaj ze sobą wodę, sól, cukier, liście laurowe i pieprz. Zagotuj roztwór. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą dodaj 6 łyżek octu. Zdejmij garnek z ognia i odstaw. Czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę. Połóż go na dnie wysterylizowanych słoików. Następnie napełnij je pieczarkami.
Grzyby zalej przygotowaną wcześniej marynatą i zakręć. Marynowane pieczarki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu kilku tygodni. Grzyby nadają się do spożycia już po 24 godzinach.