Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocne babeczki urzekną każdego, kto usiądzie do świątecznego stołu. To połączenie prostego przepisu, atrakcyjnego wyglądu i pysznego smaku. Wyróżniają się delikatnym i puszystym ciastem z kawałkami czekolady w środku. Udekorowane babeczki rozpływają się w ustach, a prosty w przygotowaniu krem stanowi świetną ozdobę na świątecznym stole. Dzięki temu to idealny deser do wielkanocnej kawy, a także może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej babki.
Babeczki wielkanocne z czekoladą zrobisz z prostych składników, które pewnie masz w swojej kuchni. Wystarczy ci mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej i woda gazowana. Prostym i smacznym dodatkiem jest mleczna czekolada, ale możesz również użyć tutaj wersji deserowej.
Przygotowanie babeczek wielkanocnych rozpoczniesz od zrobienia ciasta, co nie jest skomplikowane. Właściwie nie potrzebujesz do tego miksera, choć zdecydowanie ułatwi ci pracę i szybciej połączy składniki mokre z sypkimi. Możesz spokojnie użyć do tego również tradycyjnej trzepaczki. Połączenie składników trwa tylko kilka minut, a samo pieczenie około 30. Dzięki temu muffinki wielkanocne możesz przygotować nawet na ostatnią chwilę.
Jeśli przygotujesz minibabeczki, świetnie będą one wyglądać w koszyczku wielkanocnym. Wtedy lepiej nie dekorować ich kremem, aby nie pobrudzić pozostałych produktów w święconce. Z kolei udekorowane pięknie prezentują się na wielkanocnym stole, a także jako dekoracje świąteczne ustawione na półmisku lub paterze na nóżce. Możesz również zaskoczyć swoich bliskich i zrobić z nich słodki upominek. Wystarczy zapakować je w celofan i przewiązać wstążką, aby wręczyć własnoręcznie przygotowany domowy wypiek, który wywoła uśmiech na twarzy.
Papilotki/foremki do muffinek, rękaw cukierniczy, mikser
Przestudzone babeczki wielkanocne możesz udekorować nie tylko kremem śmietankowym z grenadyną z naszego przepisu. Wystarczy sam cukier puder, aby nadać im prostego, ale wyjątkowego wyglądu. Jeśli chcesz trochę kreatywniej spędzić czas w kuchni, zrób lukier królewski albo krem o gęstej konsystencji, który łatwo umieścisz i rozprowadzisz z pomocą rękawa cukierniczego.
Na wierzchu możesz ułożyć jajeczka czekoladowe, cukrowe wiosenne kwiatki albo ozdoby z masy cukrowej. Doskonale sprawdzą się również kolorowe posypki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej naturalny wygląd, proste wielkanocne babeczki udekoruj migdałami, orzechami albo pokruszonymi herbatnikami.
Same babeczki wielkanocne z czekoladą możesz przygotować wcześniej, nawet 1-2 dni przed świętami. Dzięki temu zdążą wystygnąć, a ty będziesz mieć czas na ich dekorację bez zbędnego pośpiechu. Świeżo upieczone i przestudzone babeczki wielkanocne smakują najlepiej - są miękkie, wilgotne i pachnące. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Udekoruj jednak jak najwcześniej przed podaniem. Dzięki temu krem będzie wyglądać apetycznie, a do tego nie uszkodzi się podczas częstego przekładania, np. w lodówce.
Pieczenie babeczek wielkanocnych z naszego przepisu możesz urozmaicić o drobne dodatki, takie jak cukier waniliowy, skórkę cytrynową albo pastę waniliową. Dzięki temu ich smak delikatnie się zmieni, ale nie wpłynie na puszystą konsystencję. Babeczki wielkanocne z czekoladą świetnie będą wyglądały również z kremem, do którego dodasz barwnik spożywczy (np. niebieski, czerwony albo zielony). Wystarczy tylko odrobina, aby uzyskać efekt babeczek wielkanocnych z czekoladą i pastelową dekoracją - idealnych na świąteczny stół.
Chcesz zrobić bardziej kreatywne dekoracje do prostych wielkanocnych babeczek? Zrób krem pistacjowy, straciatella, czekoladowy, waniliowy albo chałwowy. Wszystko zależy od tego, jakie smaki ty i twoi bliscy lubią najbardziej. Do naszego przepisu na uniwersalne i puszyste babeczki wielkanocne pasują właściwie każde dodatki.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier. Składniki wymieszaj.
Jajka wymieszaj z olejem i wodą gazowaną. Suche składniki dodaj do mokrych składników. Wymieszaj ciasto na muffinki.
Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do ciasta. Składniki wymieszaj.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Ciasto przelej do 2/3 wysokości foremek.
Babeczki wielkanocne piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Upieczone muffinki wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z syropem grenadine. Jeśli nie używasz syropu grenadine, możesz pominąć ten krok.
Do bitej śmietany dodaj serek mascarpone. Składniki zmiksuj na puszysty, sztywny krem.
Krem do babeczek wielkanocnych przełóż do rękawa cukierniczego. Na końcu zamontuj końcówkę w kształcie gwiazdki. Krem wyciskaj na górę przestudzonych babeczek, formując gniazdka.
W środek każdego gniazdka włóż po trzy czekoladowe jajeczka.