Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lukier królewski to idealny sposób na udekorowanie ciasteczek czy pierniczków Zastyga do gładkiej, twardej powłoki, dzięki czemu świetnie sprawdza się do perfekcyjnego dekorowania domowych wypieków.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1833
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1833
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 71
Składniki
Cukier puder przesiej do miski przez drobne sitko. Jeśli pozostaną jakieś grudki, rozetrzyj je palcami i przeciśnij przez sitko.
Białka ubij w misce za pomocą miksera przez ok. 2 minuty, do uzyskania piankowej konsystencji i podwojenia swojej objętości.
Wyłącz mikser i dodaj połowę cukru pudru. Mieszaj na niskich obrotach przez 1-2 minuty, do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj drugą połowę cukru i ponownie mieszaj przez 1-2 minuty.
Zwiększ prędkość miksera do wysokiej i ubijaj lukier do uzyskania gładkiej, błyszczącej i gęstej konsystencji. Trwa to 4-5 minut.
Lukier powinien powoli spływać z końcówki miksera. Jeśli jest zbyt luźny dodaj odrobiny cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty – dolej wodę.
Zmniejsz prędkość miksera i dodaj łyżeczkę ekstraktu oraz kilka kropel wybranego barwnika. Są to jednak dodatki opcjonalne i nie trzeba ich dodawać.
Lukier królewski przenieś do rękawa cukierniczego, by udekorować pierniczki lub inne wypieki. Jeśli chcesz go przechować do wykorzystania na później, przykryj go szczelnie folią spożywczą, by dotykała jego powierzchni.
Po udekorowaniu wypieków odłóż je na co najmniej 4 godziny, do całkowitego wyschnięcia.
Niewykorzystany lukier przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku z folią, przez okres do 1 tygodnia. W razie potrzeby kontroluj jego konsystencję za pomocą wody.