Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek wielkanocny to jedna z tych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowany według poniższego przepisu możesz zaserwować w głębokich talerzach lub specjalnie przygotowanym do tego chlebie.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 204
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 160
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2442
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7594
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 204
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 160
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2442
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7594
Składniki
Pokrój dość drobno boczek i podsmaż na patelni. Przełóż go (wraz z tłuszczem, który się wysmażył) do garnka. Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka wraz z kawałkiem pora i opaloną nad palnikiem cebulą. Zalej wszystkie składniki wodą. Dodaj do niej nieco soli, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj wywar do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dołóż do garnka białą kiełbasę (w całości). Gotuj jeszcze około 10 minut).
Wyjmij z wywaru kiełbasę, a także wszystkie warzywa. Kiełbasę pokrój na plasterki, ziemniaki – na mniejsze kawałki (z reszty warzyw możesz przygotować sałatkę). Wrzuć z powrotem do wywaru. Stopniowo dolej do niego zakwas (do smaku).
Zagotuj wywar ponownie, dodając do niego chrzan, majeranek i drobno pokrojony czosnek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. W międzyczasie zahartuj śmietanę (dodaj do niej 2-3 łyżki gorącego żurku i wymieszaj). Tak przygotowaną połącz z żurkiem. Dopraw żurek do smaku solą i pieprzem. Podawaj żurek z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.