Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mistrzowski zakwas na żurek przygotowany jest z myślą o wielkanocnym stole. To dzięki niemu zupa zyska wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Do zakwasu można dodać otręby bogate w błonnik i delikatnie zagęszczające zakwas lub suszone grzyby, aby dodać nieco leśnego charakteru.
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 94
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 265
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 94
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 265
Składniki
Przygotuj duży słoik. Umyj go i osusz, a następnie wsyp na dno mąkę żytnią. Dodaj rozgnieciony czosnek w całości, bez obierania. Wrzuć liście laurowe oraz sól. Dodaj opcjonalne składniki. Całość zalej wodą, powinna być wcześniej zagotowana i ostudzona, aby nie była wrząca.
Słoik przykryj gazą, lnianą ściereczką albo pieluchą tetrową.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Zamieszaj słoikiem raz dziennie. Po tym czasie powinien pojawić się charakterystyczny kwaśny zapach.
Przed użyciem zakwasu należy go przecedzić za pomocą sitka.
Tak przygotowany mistrzowski zakwas na żurek możesz od razu wykorzystać do zupy lub zamknąć słoik i przechowywać około 2 tygodni w lodówce.