Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mistrzowski zakwas na żurek przygotowany jest z myślą o wielkanocnym stole. To dzięki niemu zupa zyska wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Do zakwasu można dodać otręby bogate w błonnik i delikatnie zagęszczające zakwas lub suszone grzyby, aby dodać nieco leśnego charakteru.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19285
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13051
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1704
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232153
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19285
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13051
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1704
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232153
Składniki
Przygotuj duży słoik. Umyj go i osusz, a następnie wsyp na dno mąkę żytnią. Dodaj rozgnieciony czosnek w całości, bez obierania. Wrzuć liście laurowe oraz sól. Dodaj opcjonalne składniki. Całość zalej wodą, powinna być wcześniej zagotowana i ostudzona, aby nie była wrząca.
Słoik przykryj gazą, lnianą ściereczką albo pieluchą tetrową.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Zamieszaj słoikiem raz dziennie. Po tym czasie powinien pojawić się charakterystyczny kwaśny zapach.
Przed użyciem zakwasu należy go przecedzić za pomocą sitka.
Tak przygotowany mistrzowski zakwas na żurek możesz od razu wykorzystać do zupy lub zamknąć słoik i przechowywać około 2 tygodni w lodówce.