Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mistrzowski zakwas na żurek przygotowany jest z myślą o wielkanocnym stole. To dzięki niemu zupa zyska wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Do zakwasu można dodać otręby bogate w błonnik i delikatnie zagęszczające zakwas lub suszone grzyby, aby dodać nieco leśnego charakteru.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11970
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 893
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2900
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11970
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 893
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2900
Składniki
Przygotuj duży słoik. Umyj go i osusz, a następnie wsyp na dno mąkę żytnią. Dodaj rozgnieciony czosnek w całości, bez obierania. Wrzuć liście laurowe oraz sól. Dodaj opcjonalne składniki. Całość zalej wodą, powinna być wcześniej zagotowana i ostudzona, aby nie była wrząca.
Słoik przykryj gazą, lnianą ściereczką albo pieluchą tetrową.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Zamieszaj słoikiem raz dziennie. Po tym czasie powinien pojawić się charakterystyczny kwaśny zapach.
Przed użyciem zakwasu należy go przecedzić za pomocą sitka.
Tak przygotowany mistrzowski zakwas na żurek możesz od razu wykorzystać do zupy lub zamknąć słoik i przechowywać około 2 tygodni w lodówce.