Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić tradycyjnego mazurka wielkanocnego? Skorzystajcie z przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wilkowa (województwo Opolskie). Takie mazurki piekły przed laty nasze mamy i babcie. Przepis na ciasto do tradycyjnego mazurka Bazą każdego mazurka jest kruche ciasto. Do jego przygotowania będzie potrzebna margaryna, jajka, mąka, kwaśna śmietana, cukier i odrobina skórki cytrynowej dla podkręcenia smaku. Składniki należy zagnieść. Gotowe ciasto powinniśmy schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować, zrobić ozdobny rant i upiec na rumiany kolor. Tradycyjny mazurek wielkanocny - wykończenie Mazurek nie może obyć się również bez kremu i dekoracji. W najprostszej wersji wypełnienie do wielkanocnego wypieku przygotujecie na bazie mleka, cukru, odrobiny sody i sporej porcji mielonych orzechów. Ciepłą masę należy wylać na wystudzony spód ciasta. Na koniec zostaje najprzyjemniejsza część, czyli dekoracja. Mazurka wielkanocnego możecie ozdobić płynną, mleczną czekoladą, kolorowymi posypkami, bakaliami, płatkami migdałowymi czy orzechami.
Polecam.
Odsłon: 881
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 881
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 91
Składniki
Przygotuj ciasto do tradycyjnego mazurka wielkanocnego Margarynę zetrzyj na tarce. Wbij jedno całe jajko i dwa żółtka. Dodaj mąkę, cukier puder, śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Składniki zagnieć na gładkie jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wytnij owalny kształt. Z brzegów ciasta uformuj wałeczek i przyklej go na rantach owalnego wycięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Spód do mazurka wielkanocnego ponakłuwaj widelcem, następnie wstaw do piekarnika i piecz na lekko rumiany kolor przez około 20 minut.
Upieczony spód wielkanocnego ciasta wystudź.
Przygotuj krem do mazurka wielkanocnego Do rondelka wlej mleko i trzy szklanki cukru. Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki podgrzewaj cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Masa powinna być gęsta.
Do gęstej masy dodaj zmielone orzechy składniki wymieszaj do połączenia.
Ciepły krem wylej na ciasto. Odstaw do zastygnięcia.
Przygotuj dekorację. Ciemną czekoladę pokrój na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przelej do foliowego rękawa cukierniczego. Na mazurku wielkanocnym namaluj gałązki.
Białą czekoladę połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelej do rękawa cukierniczego. Namaluj bazie. Następnie oprósz je wiórkami kokosowymi.