Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 801
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Składniki
Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem. Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić. Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić. Smacznego!