Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane to chyba najpopularniejsza przystawka wielkanocna. Na świątecznym stole królują kolory zieleni i żółci, dlatego jajka faszerowane szynką z dodatkiem rzodkiewki wprowadzą różowy, dziewczęcy akcent. Przystawkę wykonasz bardzo szybko, ale możesz też wykonać ją poprzedniego wieczoru i zaserwować na wielkanocnym śniadaniu. W tym wypadku przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105787
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105787
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Składniki
Do rondelka włóż jajka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie lekko ostudź i obierz. Przekrój jajka wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjmij żółtka do oddzielnej miski. Rozgnieć żółtka widelcem. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj majonez. Wymieszaj na gładką pastę.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i połowę dodaj do masy żółtkowej. W zależności od tego, czy lubisz bardziej lub mniej pikantne dania, możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odrobinę tartego chrzanu ze słoiczka lub 1-2 starte na tarce rzodkiewki. Wymieszaj farsz, aby był jednolity.
Ułóż ugotowane jajka na talerzu lub półmisku i napełnij je farszem (za pomocą łyżki). Następnie udekoruj resztą pokrojonej szynki i posiekanym szczypiorkiem. Włóż faszerowane jajka do lodówki na 30-60 minut i podawaj. Zawsze serwuj schłodzone, udekorowane plasterkami rzodkiewki i zielonego ogórka.