Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto jest mocno pistacjowe i smakuje wybornie. Świetna propozycja na Wielkanoc, ale sprawdzi się też bez okazji.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 191
Cupcakes to amerykańskie ciastka w kształcie babeczek, pieczone w papierowych...
Odsłon: 24517
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 824
Makaron po sycylijsku to prawdziwa uczta inspirowana wulkanicznym krajobrazem...
Odsłon: 2634
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 456
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 191
Cupcakes to amerykańskie ciastka w kształcie babeczek, pieczone w papierowych...
Odsłon: 24517
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 824
Makaron po sycylijsku to prawdziwa uczta inspirowana wulkanicznym krajobrazem...
Odsłon: 2634
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 456
Składniki
Dzień wcześniej rozpoczynam od przygotowania bazy do kremu pistacjowego. Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Wkruszam czekoladę i dodaję pastę pistacjową. Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dzień wcześniej mogę również przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę (35 x 45 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Z resztek ciasta wycinam motylki lub inne kształty. Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Motylki ułożyłam na osobnej blaszce i piekłam razem z ciastem. Kruche ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Teraz mogę przygotować krem. Do bazy pistacjowej dodaję mascarpone i całość miksuję, aż składniki się połączą, a krem zrobi się stabilny.
Kruche ciasto smaruję dżemem malinowym (2 łyżki zostawiam, żeby zrobić ozdobne „esy floresy”). Na dżem wykładam krem pistacjowy i równomiernie rozprowadzam na cieście. Mazurek wstawiam na kilka godzin do lodówki. Na połowie ciasta ułożyłam motylki z kruchego ciasta, a na drugiej połowie zrobiłam wzorki z dżemu malinowego. Mazurek pistacjowy gotowy. Smacznego :)