Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z tego przepisu przygotujesz dosłownie z pięciu składników. Jest kruchy i pyszny smaku, dlatego będzie smakować wszystkim bliskim w święta wielkanocne.
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2521
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 351
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52564
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 530
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2521
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 351
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52564
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 530
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę i uformuj kopiec. Wyciągnij masło z lodówki i posiekaj je, powinno być twarde i mocno schłodzone. Wyłóż je na sam środek kopca z mąki. Wsyp cukier puder i wbij jajko w ostrożny sposób, aby nie rozlało się na cały blat. Teraz szybko zacznij zagniatać ciasto. Ruchy muszą być energicznie, aby powstała sypka kruszonka. Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha i nie będzie chciała się formować, dodaj łyżkę zimnej przegotowanej wody.
Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyłóż je na blat (możesz delikatnie podsypać mąką). Zostaw kulkę ciasta wielkości orzecha włoskiego do zrobienia ozdobnego wałeczka. Resztę rozwałkuj z pomocą wałka na wybrany kształt, np. okręgu. Zrób dziurki za pomocą widelca. Teraz z pozostałego ciasta zrób wałeczek i oblep nim krawędzie spodu do mazurka. Zrób dekoracyjne wcięcia z pomocą widelca albo noża.
Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut aż mazurek będzie złoty i kruchy. Zostaw je do wystudzenia.
Masę krówkową wymieszaj z pomocą łyżeczki w puszce. Równomiernie ją rozsmaruj na spodzie. Udekoruj według uznania.