Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z tego przepisu przygotujesz dosłownie z pięciu składników. Jest kruchy i pyszny smaku, dlatego będzie smakować wszystkim bliskim w święta wielkanocne.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 95
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2732
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 765
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 996
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 95
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2732
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 765
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 996
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę i uformuj kopiec. Wyciągnij masło z lodówki i posiekaj je, powinno być twarde i mocno schłodzone. Wyłóż je na sam środek kopca z mąki. Wsyp cukier puder i wbij jajko w ostrożny sposób, aby nie rozlało się na cały blat. Teraz szybko zacznij zagniatać ciasto. Ruchy muszą być energicznie, aby powstała sypka kruszonka. Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha i nie będzie chciała się formować, dodaj łyżkę zimnej przegotowanej wody.
Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyłóż je na blat (możesz delikatnie podsypać mąką). Zostaw kulkę ciasta wielkości orzecha włoskiego do zrobienia ozdobnego wałeczka. Resztę rozwałkuj z pomocą wałka na wybrany kształt, np. okręgu. Zrób dziurki za pomocą widelca. Teraz z pozostałego ciasta zrób wałeczek i oblep nim krawędzie spodu do mazurka. Zrób dekoracyjne wcięcia z pomocą widelca albo noża.
Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut aż mazurek będzie złoty i kruchy. Zostaw je do wystudzenia.
Masę krówkową wymieszaj z pomocą łyżeczki w puszce. Równomiernie ją rozsmaruj na spodzie. Udekoruj według uznania.