Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na Wielkanoc to klasyka w wiosennym i pięknym wydaniu. Wyróżnia się na świątecznym stole swoim kolorowym wyglądem, a do tego jest pełna chrupiących warzyw, przełamanych delikatnym i kremowym sosem. Idealnie wpisuje się w wielkanocne menu, a proste składniki przypadną do gustu każdemu. Ta smaczna sałatka doskonale smakuje samodzielnie, a także w towarzystwie świeżego pieczywa albo ciepłych i chrupiących tostów. Świetnie komponuje się również z domowym pieczonym mięsem albo kiełbasą dobrej jakości.
Przygotowanie sałatki na Wielkanoc nie jest skomplikowane. Do jej wykonania wystarczą ci podstawowe składniki, czyli jajka, ser, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki gruntowe. Pamiętaj jednak o tym, aby warzywa były świeże, najlepiej lokalne i kupione tuż przed świętami. Dzięki temu klasyczna sałatka na wielkanocne śniadanie będzie jeszcze lepsza. Wystarczy posiekać wszystkie składniki na plasterki albo cienkie paseczki. Smak przełamiesz prostym w wykonaniu sosem z kremowym majonezem i gęstym jogurtem greckim. Wykorzystaj do niego świeżą natkę pietruszki do dekoracji i dodania delikatnego smaku. Możesz przygotować sprawdzoną sałatkę wielkanocną wcześniej i schłodzić ją w lodówce - smaki się wtedy przegryzą.
Nasza sałatka wielkanocna z jajkiem jest szybka i efektowna, dlatego doskonale sprawdza się na świąteczne śniadanie. Możesz ją także podać jako przekąskę do rodzinnego obiadu. W towarzystwie pieczonego mięsa na ciepło będzie również idealnie smakować. To jeden z tych tradycyjnych przepisów na Wielkanoc, które pozostaną z tobą na znacznie dłużej. Możesz przygotować pyszną sałatkę na inną rodzinną uroczystość albo jako dodatek do grilla.
Ta popularna warstwowa sałatka najlepiej prezentuje się w dość dużej szklanej misce, w której możesz każdą warstwę sprawnie i równo rozłożyć. Jednocześnie wszystkie składniki będą dobrze widoczne i kolorowe, co wyróżni się na świątecznym stole. Nie ma jednak przeszkód, aby połączyć je tradycyjnie - tak jak np. w sałatce jarzynowej. Wtedy możesz użyć dowolnej miski.
Sałatkę z jajkiem, szczypiorkami, rzodkiewkami, ogórkami i żółtym serem możesz też dowolnie udekorować. Tradycyjny sposób to rozsmarowanie majonezu na jej wierzchu. W naszym przepisie proponujemy zetrzeć tarty ser, a dodatkowo ułożyć np. plasterki rzodkiewek albo drobnej posiekanej czerwonej papryki, dzięki czemu pyszna sałatka na Wielkanoc będzie wyglądać jeszcze atrakcyjniej. Jeśli chcesz, możesz ułożyć połówki ugotowanych jajek i zrobić z nich zajączki. Z rzodkiewek kreatywnie wytniesz również kształt kwiatków. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i chęci!
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz podać sprawdzoną sałatkę wielkanocną w przezroczystej misce. Nie jest to jednak nasza jedyna propozycja. Nowoczesnym pomysłem na sałatkę wielkanocną jest ułożenie jej w pucharkach od deserów albo prostych szklankach. Każdy gość może wziąć jedną niewielką porcję i spróbować tej wyśmienitej propozycji ze świątecznego menu.
Możesz również potraktować ten przepis na sprawdzoną sałatkę wielkanocną jako bazę do urozmaicenia. Dodaj posiekaną papryczkę chili, aby była bardziej ostra i wyrazista. Dla miłośników mięsnych smaków proponujemy ułożyć warstwę chrupiącego usmażonego boczku w drobnych kawałkach. Z kolei sos możesz urozmaicić rozgniecionym i posiekanym ząbkiem czosnku.
Pyszną sałatkę przygotuj najlepiej dzień przed świętami albo kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu zdąży się dobrze schłodzić, a smaki poszczególnych składników idealnie się połączą. Pamiętaj, aby przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub pod przykryciem.
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 92
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 75
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 92
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 75
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie). Ugotowane jajka odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skorupek. Obrane jajka pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
Szczypiorek opłucz i drobno poszatkuj.
Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i liście. Pokrój na plasterki, następnie na wąskie paseczki.
Ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą, odstaw na bok, żeby puściły sok. Następnie odlej nagromadzoną wodę.
Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Przygotuj sos do chrupiącej sałatki na Wielkanoc: wymieszaj majonez z jogurtem greckim, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Chrupiącą sałatkę wielkanocną ułóż warstwowo: na spód szklanego naczynia wyłóż pokrojone jajka. Na warstwę jajek wyłóż 1/3 sosu. Na rozsmarowany sos wyłóż szczypiorek, następnie pokrojoną rzodkiewkę. Na warstwę rzodkiewki wyłóż kolejną porcję sosu. Następnie wyłóż pokrojone ogórki i ostatnią część sosu. Sałatkę oprósz żółtym serem.
Gotową sałatkę wielkanocną przed podaniem schładzaj przez minimum godzinę w lodówce.