Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmięsny pasztet, który smakuje nawet mięsożercom. Wymaga poświęcenia nieco czasu ale myślę że jego wygląd i smak idealnie ten poświęcony czas rekompensują. Moja propozycja na Wielkanocny stół.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5878
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12637
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5878
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12637
Składniki
Ciecierzycę rozdrobnić w malakserze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na niewielkie kawałeczki. Cebulę wraz z selerem naciowym usmażyć na oleju z odrobiną soli i tymiankiem aż cebula się zeszkli, a seler będzie miękki. Pod koniec smażenia dodać paprykę wędzoną i jeszcze chwilę razem smażyć, mieszając. Fasolę wyłożyć na sitko, przelać wodą i odsączyć. Zmiksować razem z usmażoną cebulą i selerem. Do miski włożyć ciecierzycę, zmiksowaną fasolę. Dodać kolendrę, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać olej i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę keksową o wymiarach maksymalnie 30x13 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć część masy na spód blaszki. Ułożyć po środku w rzędzie jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na jajka resztę masy. Wygładzić wierzch. Wierzch pasztetu równomiernie posmarować musztardą francuską. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 50-60 minut.