Ewa_Gotuje

Nie tylko na wielkanocny stół. Posiej, a potem zrób pastę, jajecznicę i dorzuć do mięsa

Roślina o charakterystycznych drobnych zielonych listkach, ostrym smaku, oraz trudnej do zapisania nazwie to nieodłączny element Wielkanocy. Chyba każdy chociaż raz próbował wysiać ją na wacie lub ligninie. Mowa tu oczywiście o rzeżusze. Dziś sprawdzimy, jak i kiedy posiać ją w domowych warunkach, oraz na co pomaga jedzenie rzeżuchy.

Rzeżucha, kiedy najlepiej ją posiać? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzeżucha, znana jako pieprzyca siewna, to roślina z rodziny kapustowatych, której różne odmiany występują niemal na całym świecie. Kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny pikantny smak, z powodzeniem można wykorzystać je w wielu daniach. Nie masz pomysłu, do czego dodać rzeżuchę, a może zastanawiasz się, kiedy wysiać rzeżuchę, aby cieszyć się nią przez cały okres Wielkanocy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Idealny na kanapki i past jajecznych. Świeży szczypior możesz wyhodować w słoiku

Jak posiać rzeżuchę?

Jednym z najprostszych sposobów na wyhodowanie rzeżuchy w domu jest wysianie jej na wacie. Kawałek waty rozciągnij i uformuj, aby zwiększyć jej rozmiar, a następnie wsadź ją do naczynia, może to być na przykład miska. Następnie należy nasączyć ją wodą, świetnie sprawdzi się do tego butelka ze spryskiwaczem, na przykład ta, której używasz do zraszania kwiatków. Dzięki czemu łatwej będzie ci dozować ilość wody, wata nie powinna nią ociekać. Teraz wystarczy sięgnąć po torebkę z nasionami rzeżuchy i dokładnie obsypać nimi przygotowane podłoże. Rób to równomiernie, aby kiełki rzeżuchy gęsto i równo wyrosły. Tak przygotowaną rzeżuchę postaw w słonecznym miejscu, na przykład na parapecie. Nie zapomnij o jej codziennym podlewaniu. 

Kiedy siać rzeżuchę?

Marzy ci się, aby na tegoroczne święta wielkanocne przygotować wiosenne, zielone dekoracje z rzeżuchy? A może chcesz dodawać rzeżuchowe kiełki do codziennych przepisów? Aby cieszyć się własną rzeżuchą, po jej wysianiu będziesz musiał odczekać około sześciu do siedmiu dni. Sama rzeżuchowa hodowla wytrzymuje maksymalnie do dwóch tygodni. Wyrastające kiełki najlepiej obcinać nożyczkami. Niestety na ich miejsce nie wyrosną nam już nowe listki. 

Możesz eksperymentować z kształtem wysiewanej rzeżuchy, tak by przyjmowała bardziej dekoracyjny wgląd. Popularnym sposobem jest wyłożenie wilgotnej waty na odwróconą miskę, wówczas otrzymamy urocze rzeżuchowe wzgórze. 

Na co pomaga jedzenie rzeżuchy?

Jakie wartości odżywcze kryją się w rzeżusze? Obecna jest tu witamina A, witaminy z grupy B, C, E i K, oraz substancje mineralne, potas, fosfor, wapń, magnez, i żelazo. Witaminy z grupy B między inny świetnie wpływają na układ nerwowy; witamina A świetnie wspiera  zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami; witamina C, ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia odporność organizmu, chroni go przed infekcjami, a także jest istotnym elementem syntezy kolagenu, oraz zwiększa wchłanianie żelaza.

Witamina E, zwana także witaminą młodości, pozwala natomiast zadbać o stan skóry, włosów i paznokci, a witamina K wpływa pozytywnie na układ krążenia oraz krzepliwość krwi. Dodatkowo obecne są tu cenne przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe.

Dodatkowo rzeżucha jest niskokaloryczna, w 100 g znajduje się jedynie 32 kcal, dlatego bez obaw można zajadać się nią na diecie odchudzającej. Rzeżucha pomaga także zbić zbyt wysoki poziom cukru we krwi, wspiera układ krążenia, zdrowie serca, reguluje wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ma działanie moczopędne, a także wspiera prawidłową pracę nerek oraz pomaga przy infekcjach układu moczowego. Jedzenie rzeżuchy polecane jest niejadkom, ponieważ poprawia apetyt. Roślina ta ma także właściwości wzmacniające kości i zęby.

Do czego dodać rzeżuchę?

Rzeżucha przede wszystkim doskonale sprawdzi się w wielu wiosennych śniadaniach. Podkreśli smak jajek, zarówno tych gotowanych na miękko i twardo, faszerowanych, jak i tych w postaci past jajecznych, czy omletów. Możesz także posypać nią paprykowo-pomidorową szakszukę lub kanapkę, dobrze komponować będzie się ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, sałatą, szynką, jajkiem i ogórkiem. Pysznym, lekkim i pożywnym śniadaniem jest także twarożek z rzodkiewką, tu także doskonale wpasuje się rzeżucha. 

Kiełki tej rośliny współgrają ze świeżymi warzywami, dlatego sprawdzą się we wszelkich sałatkowych wariacjach. Rzeżucha może ci posłużyć także jako baza do "pesto", wystarczy sporą ilość rzeżuchy zmiksować z oliwą z oliwek, ząbkiem czosnku, garścią ulubionych orzechów, startym parmezanem, solą i pieprzem. Takim sosem możesz posmarować pieczywo, lub dodać go do sałatki, lub makaronu. Posiekana rzeżucha może być także ciekawym dodatkiem do zupy jarzynowej, czy krupniku. Jej pikantny smak pasuje także do mięs. 

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych inspiracji na dania z rzeżuchą

1. Jaja z rzeżuchą

 Jaja z rzeżuchą Zobacz przepis

Jaja z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wielkanocna sałatka z rzeżuchą

 Wielkanocna sałatka z rzeżuchą Zobacz przepis

Wielkanocna sałatka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka w gniazdach z rzeżuchą

 Jajka w gniazdach z rzeżuchą Zobacz przepis

Jajka w gniazdach z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety jajeczne z rzeżuchą i sosem chrzanowym

 Kotlety jajeczne z rzeżuchą i sosem chrzanowym Zobacz przepis

Kotlety jajeczne z rzeżuchą i sosem chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rzeżuchą

 Wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rzeżuchą Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą

 Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa brokułowa z rzeżuchą

 Zupa brokułowa z rzeżuchą Zobacz przepis

Zupa brokułowa z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone z rzeżuchą

 Kotlety mielone z rzeżuchą Zobacz przepis

Kotlety mielone z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka z łososiem i rzeżuchą

 Jajka z łososiem i rzeżuchą Zobacz przepis

Jajka z łososiem i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pasta jajeczna z rzeżuchą

 Pasta jajeczna z rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta jajeczna z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: doz.pl, izielnik.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0