Spis treści:
Rzeżucha, znana jako pieprzyca siewna, to roślina z rodziny kapustowatych, której różne odmiany występują niemal na całym świecie. Kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny pikantny smak, z powodzeniem można wykorzystać je w wielu daniach. Nie masz pomysłu, do czego dodać rzeżuchę, a może zastanawiasz się, kiedy wysiać rzeżuchę, aby cieszyć się nią przez cały okres Wielkanocy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź także: Idealny na kanapki i past jajecznych. Świeży szczypior możesz wyhodować w słoiku
Jak posiać rzeżuchę?
Jednym z najprostszych sposobów na wyhodowanie rzeżuchy w domu jest wysianie jej na wacie. Kawałek waty rozciągnij i uformuj, aby zwiększyć jej rozmiar, a następnie wsadź ją do naczynia, może to być na przykład miska. Następnie należy nasączyć ją wodą, świetnie sprawdzi się do tego butelka ze spryskiwaczem, na przykład ta, której używasz do zraszania kwiatków. Dzięki czemu łatwej będzie ci dozować ilość wody, wata nie powinna nią ociekać. Teraz wystarczy sięgnąć po torebkę z nasionami rzeżuchy i dokładnie obsypać nimi przygotowane podłoże. Rób to równomiernie, aby kiełki rzeżuchy gęsto i równo wyrosły. Tak przygotowaną rzeżuchę postaw w słonecznym miejscu, na przykład na parapecie. Nie zapomnij o jej codziennym podlewaniu.
Kiedy siać rzeżuchę?
Marzy ci się, aby na tegoroczne święta wielkanocne przygotować wiosenne, zielone dekoracje z rzeżuchy? A może chcesz dodawać rzeżuchowe kiełki do codziennych przepisów? Aby cieszyć się własną rzeżuchą, po jej wysianiu będziesz musiał odczekać około sześciu do siedmiu dni. Sama rzeżuchowa hodowla wytrzymuje maksymalnie do dwóch tygodni. Wyrastające kiełki najlepiej obcinać nożyczkami. Niestety na ich miejsce nie wyrosną nam już nowe listki.
Możesz eksperymentować z kształtem wysiewanej rzeżuchy, tak by przyjmowała bardziej dekoracyjny wgląd. Popularnym sposobem jest wyłożenie wilgotnej waty na odwróconą miskę, wówczas otrzymamy urocze rzeżuchowe wzgórze.
Na co pomaga jedzenie rzeżuchy?
Jakie wartości odżywcze kryją się w rzeżusze? Obecna jest tu witamina A, witaminy z grupy B, C, E i K, oraz substancje mineralne, potas, fosfor, wapń, magnez, i żelazo. Witaminy z grupy B między inny świetnie wpływają na układ nerwowy; witamina A świetnie wspiera zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami; witamina C, ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia odporność organizmu, chroni go przed infekcjami, a także jest istotnym elementem syntezy kolagenu, oraz zwiększa wchłanianie żelaza.
Witamina E, zwana także witaminą młodości, pozwala natomiast zadbać o stan skóry, włosów i paznokci, a witamina K wpływa pozytywnie na układ krążenia oraz krzepliwość krwi. Dodatkowo obecne są tu cenne przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe.
Dodatkowo rzeżucha jest niskokaloryczna, w 100 g znajduje się jedynie 32 kcal, dlatego bez obaw można zajadać się nią na diecie odchudzającej. Rzeżucha pomaga także zbić zbyt wysoki poziom cukru we krwi, wspiera układ krążenia, zdrowie serca, reguluje wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ma działanie moczopędne, a także wspiera prawidłową pracę nerek oraz pomaga przy infekcjach układu moczowego. Jedzenie rzeżuchy polecane jest niejadkom, ponieważ poprawia apetyt. Roślina ta ma także właściwości wzmacniające kości i zęby.
Do czego dodać rzeżuchę?
Rzeżucha przede wszystkim doskonale sprawdzi się w wielu wiosennych śniadaniach. Podkreśli smak jajek, zarówno tych gotowanych na miękko i twardo, faszerowanych, jak i tych w postaci past jajecznych, czy omletów. Możesz także posypać nią paprykowo-pomidorową szakszukę lub kanapkę, dobrze komponować będzie się ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, sałatą, szynką, jajkiem i ogórkiem. Pysznym, lekkim i pożywnym śniadaniem jest także twarożek z rzodkiewką, tu także doskonale wpasuje się rzeżucha.
Kiełki tej rośliny współgrają ze świeżymi warzywami, dlatego sprawdzą się we wszelkich sałatkowych wariacjach. Rzeżucha może ci posłużyć także jako baza do "pesto", wystarczy sporą ilość rzeżuchy zmiksować z oliwą z oliwek, ząbkiem czosnku, garścią ulubionych orzechów, startym parmezanem, solą i pieprzem. Takim sosem możesz posmarować pieczywo, lub dodać go do sałatki, lub makaronu. Posiekana rzeżucha może być także ciekawym dodatkiem do zupy jarzynowej, czy krupniku. Jej pikantny smak pasuje także do mięs.
Poniżej znajdziesz kilka ciekawych inspiracji na dania z rzeżuchą.
2. Wielkanocna sałatka z rzeżuchą
Zobacz przepisWielkanocna sałatka z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jajka w gniazdach z rzeżuchą
Zobacz przepisJajka w gniazdach z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety jajeczne z rzeżuchą i sosem chrzanowym
Zobacz przepisKotlety jajeczne z rzeżuchą i sosem chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rzeżuchą
Zobacz przepisWiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą
Zobacz przepisPasta (po)świąteczna z szynką i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa brokułowa z rzeżuchą
Zobacz przepisZupa brokułowa z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety mielone z rzeżuchą
Zobacz przepisKotlety mielone z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Jajka z łososiem i rzeżuchą
Zobacz przepisJajka z łososiem i rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pasta jajeczna z rzeżuchą
Zobacz przepisPasta jajeczna z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: doz.pl, izielnik.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »