Spis treści:
Te zielone liście mają charakterystyczny, ostry smak i zapach, świetnie sprawdzają się w kuchni, jednak nie wszyscy wiedzą, że te szczypiorek to także skarbnica wartości prozdrowotnych. Co ciekawe bez trudu można wyhodować go w domowych warunkach, będziesz potrzebować do tego produkt, który z pewnością masz w swojej kuchni. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak wyhodować szczypior w słoiku.
Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka
Świeży szczypiorek – mało kalorii dużo witamin
Regularne spożywanie szczypiorku pomoże ci zadbać o odporność organizmu, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Warto stosować go podczas przeziębienia i grypy, ponieważ łagodzi kaszel oraz działa wykrztuśnie, dzięki czemu przyczynia się do usuwania zalegającej wydzieliny. Obecna jest tu także witamina A, te z grupy B, C, oraz K, a także substancje mineralne, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, czy sód.
W szczypiorku znajduje się allicyna, substancja, która pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, oraz wspiera prawidłową pracę serca. Dodatkowo potas wpływa na regulowanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Zawartość luteiny oraz witaminy A w szczypiorku wspiera w zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami. Szczypiorek ma korzystne działanie na układ pokarmowy, wspiera trawienie oraz poprawia pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Warto jeść go także w celu zadbania o pracę wątroby. Dodatkowo świeży szczypiorek jest niskokaloryczny, w 100 g jest jedynie 30 kcal, oraz ma niski indeks glikemiczny, dlatego, o ile nie występują przeciwwskazania, na przykład te ze strony układu pokarmowego, szczypiorek możesz jeść do woli. Warzywo to można także jeść z myślą o poprawie urody, ponieważ ma działanie przeciwtrądzikowe oraz pomaga zapobiegać wypadaniu włosów.
Szczypiorek to warzywo, które może przyspieszyć gojenie się ran, a także przyczynić się do usuwania toksyn z organizmu. Co ciekawe, te zielona liście mogą być stosowane również zewnętrznie w celu złagodzenia bólów reumatycznych. Należy jednak pamiętać, że szczypiorek, chociaż kryje w sobie wiele cennych właściwości nie będzie odpowiedni dla wszystkich. Przeciwwskazaniem do jego spożywania może być: refluks, nadkwaśność, czy choroba wrzodowa.
Jak wyhodować szczypior w słoiku?
Chociaż szczypiorek najbardziej kojarzy się z wiosennymi przepisami, bez trudu można wyhodować go w dowolnym momencie w roku. Będziesz potrzebować do cebuli, pamiętaj, aby wybrać jędrne i świeże warzywo bez uszkodzeń. Możesz włożyć ją do naczynia z wodą, na przykład szklanki lub słoika, lub zasadzić ją w ziemi w doniczce.
Jeżeli wybierzesz pierwszy sposób, przygotuj naczynie wypełnione wodą, które będzie miało na tyle mały otwór, aby można było umieścić na nim cebulę, w wodzie powinna znajdować się jedynie jej dolna część, ta z korzonkami. Cebula będzie "piła" wodę, dlatego warto ja uzupełnić, już po kilku dniach zaobserwujesz kiełkujący szczypiorek. W przypadku drugiej metody, do doniczki wsyp ziemię i umieść w niej cebulę, mniej więcej do połowy warzywa. Pamiętaj o regularnym jej podlewaniu.
Szczypiorek wyhodowany w domu doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, pomidora, twarożku, przeróżnych sałatek, gotowanych jajek, omletów, szakszuki, past jajecznych, czy rybnych, a także azjatyckich dań typu stir fry.
Źródła: medonet.pl, onet.pl. smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »