Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy rodem z Japonii. Jest niezwykle lekki i puszysty, będzie stanowił idealną alternatywę dla klasycznych schabowych.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33899
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 343
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9128
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33899
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 343
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 74
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9128
Składniki
Panko wsyp do głębokiego naczynia lub miski i spryskaj delikatnie 2-3 łyżkami wody. Odstaw na 15 minut, aż całość stanie się miękka i delikatna. Jeśli tak się nie stało, spryskaj bułkę tartą dodatkową łyżką wody.
Do głębokiego talerza wbij jajko i dodaj olej. Wymieszaj trzepaczką do całkowitego połączenia składników.
Do kolejnego talerza wsyp mąkę pszenną.
Mięso oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Usuń nadmiar tłuszczu i ścięgien. Następnie wykonaj kilka małych nacięć na białej części kotletów przy samych brzegach.
Rozbij kotlety z obu stron tłuczkiem do mięsa, a następnie przywróć im pierwotny kształt za pomocą formowania dłońmi. Posyp obie strony kotletów solą i pieprzem.
Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj go w mące, której nadmiar należy strzepnąć. Następnie zanurz mięso w mieszance jajecznej, a na koniec w panko, delikatnie dociskając ją, aby przykleiła się do powierzchni kotleta. Nadmiar strzepnij.
Kotlety odłóż na bok na 5-10 minut.
Na patelni rozgrzej olej na głębokość ok. 5 cm do temperatury 170 st. Celsjusza. Delikatnie wkładaj po kotlecie i smaż przez ok. 1 minutę, nie dotykając go przez co najmniej 30 sekund. Obróć kotleta i smaż przez kolejną minutę.
Kotleta wyjmij i pozwól skapać nadmiarowi oleju. Odłóż go na kratkę lub ręczniki papierowe. Powtórz czynność dla drugiego kotleta.
Z oleju wyjmij wszystkie resztki bułki tartej, które odpadły w czasie smażenia, a następnie podnieś temperaturę tłuszczu do 180 st. Celsjusza. Wkładaj ponownie po jednym kotlecie i smaż ponownie przez 30 sekund z każdej strony. Ponownie wyjmij i odsącz na kratce przez co najmniej 4 minuty.
Gotowe tonkatsu kotlet pokrój w paseczki o szerokości ok. 2 cm i podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.