Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa chmurka to jest z najbardziej popularnych ciast w ostatnicb latach. Trudno się dziwić jeśli w tym kawałku znajdziemy najlepszy smak lata. Kwaskowaty smak malin połączony ze słodką, delikatną śmietanką i chmurka posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Ta wersja jest bez pieczenia, idealna, kiedy za oknem świeci słońce i nie mamy ochoty dogrzewać się piekarnikiem i też o wiele szybsza.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 39
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 97
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 39
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 97
Składniki
We wrzątku rozpuszczamy galaretki. Kiedy przestygnie dodajemy umyte maliny. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Ciasteczka blendujemy na konsystencję piasku, dodajemy roztopione i ostudzone masło. Łączymy do uzyskania jednolitej masy. Na dno formy o wymiarach 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy masę ciasteczkową. Dociskamy do dna za pomocą szklanki lub wałeczka.Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Tężejącą galaretkę z owocami wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy, dbając, aby wszystkie owoce były pokryte galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na minimalnym ogniu. Zostawiamy do wystudzenia. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz mascarpone. Ubijamy na ¾, następnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy i obficie posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego.