Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest bardzo popularne w moim regionie,poprawnie powinno być gotowane w niedziele wielkanocną bo składniki jak sama nazwa wskazuje poświęciliśmy w koszyczku w Wielką Sobotę a w Wielkanoc z nich gotujemy danie na obiad
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14059
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15986
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6436
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14059
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15986
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6436
Składniki
serwatkę wlewamy do garnka dodajemy obydwa rodzaje żeberek i gotujemy aż mięso będzie miękkie
chrzan trzemy na tarce zależy jak kto lubi u mnie na tarce jak ziemniaki na placki ziemniaczane ale może być też w wiórka następnie starty chrzan zalewamy wodą i zagotowujemy i odcedzamy(moja mama twierdzi ze gdybyśmy tego nie zrobili może potrawa zrobić się gorzka)gdybyśmy nie mieli chrzanu świeżego można użyć ze słoiczka .kiełbaske obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki
gdy żeberka są miękkie wyjmujemy je kości wyrzucamy a mięsko kroimy w kostkę.Do serwatki dodajemy kiełbasę i chrzan zagotowujemy potem wrzucamy mięso i jeszcze chwilkę gotujemy pod koniec gotowania doprawiamy sola i pieprzem nie wcześniej bo kiełbasa swój smak ma i możemy np.przesolić.Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupki i kroimy w półplasterki następnie można je dodać do ugotowanej zupy lub bezpośrednio każdemu na talerz można podać do tego pieczywo.SMACZNEGO
jest kilka wersji tego dania u mnie w domu jada się w takiej formie u innych zamiast serwatki ugotowane żeberka,kiełbasę,jajka zalewa się maślanką lub kwaśnym mlekiem i je na zimno my preferujemy jednak ta wersję