Do góry

Zupy Przepis na:

Święcelina

Święcelina

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 771

Dodano:

Odsłon: 3382

To danie jest bardzo popularne w moim regionie,poprawnie powinno być gotowane w niedziele wielkanocną bo składniki jak sama nazwa wskazuje poświęciliśmy w koszyczku w Wielką Sobotę a w Wielkanoc z nich gotujemy danie na obiad

Składniki

  • serwatka-3litry
  • żeberka wędzone-0.5kg
  • żeberka surowe-0.5kg
  • kiełbasa(obojętnie jaka)-0.5-0.7kg
  • chrzan-korzeń(ok20dag)
  • jajka-6szt
  • sól,pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Święcelina

Przygotowanie

  1. serwatkę wlewamy do garnka dodajemy obydwa rodzaje żeberek i gotujemy aż mięso będzie miękkie

  2. chrzan trzemy na tarce zależy jak kto lubi u mnie na tarce jak ziemniaki na placki ziemniaczane ale może być też w wiórka następnie starty chrzan zalewamy wodą i zagotowujemy i odcedzamy(moja mama twierdzi ze gdybyśmy tego nie zrobili może potrawa zrobić się gorzka)gdybyśmy nie mieli chrzanu świeżego można użyć ze słoiczka .kiełbaske obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki

  3. gdy żeberka są miękkie wyjmujemy je kości wyrzucamy a mięsko kroimy w kostkę.Do serwatki dodajemy kiełbasę i chrzan zagotowujemy potem wrzucamy mięso i jeszcze chwilkę gotujemy pod koniec gotowania doprawiamy sola i pieprzem nie wcześniej bo kiełbasa swój smak ma i możemy np.przesolić.Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupki i kroimy w półplasterki następnie można je dodać do ugotowanej zupy lub bezpośrednio każdemu na talerz można podać do tego pieczywo.SMACZNEGO

  4. jest kilka wersji tego dania u mnie w domu jada się w takiej formie u innych zamiast serwatki ugotowane żeberka,kiełbasę,jajka zalewa się maślanką lub kwaśnym mlekiem i je na zimno my preferujemy jednak ta wersję

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 kwietnia 2014 a ja też będę miała w sobotę rano !!!!!!! :))) hurra, zrobię ją! :))), Joluś, ogromne dzięki za ten przepis, buziaki ! :-******

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 kwietnia 2014 A skąd teraz serwatkę wziąć.Dawno,dawno brało się taką serwatkę u wiejskich babć które miały krowy i same robiły sery.Nawet piło się taką samą,pamiętam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń