Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Wiosenna

Sałatka Wiosenna

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4720

Dodano:

Odsłon: 4955

Sałatka wiosenna to sałatka przygotowana z nowalijek. Rzodkiewka, szczypiorek, sałata, dodatek kopru i szczypiorku czynią ją świeżą i bardzo aromatyczną. Ta sałatka to świetna propozycja na wielkanocny stół a także na każdą inną okazję. Przygotowuje się ją bardzo szybko a znika również tak samo. Czuć w niej wiosnę!

Składniki

  • 1 średniej wielkości ogórek świeży
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dkg ugotowanego ryżu
  • 3-4 liście sałaty
  • szczypiorek
  • koperek
  • majonez
  • Jogurt naturalny
  • Pieprz
  • Sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka Wiosenna

Przygotowanie

  1. Wymieszałam w misce pokrojoną w dużą kostkę rzodkiewkę, kukurydzę, ryż, porwane drobno liście sałaty, pokrojony w kostkę ogórek, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżkę koperku.
    W kubeczku wymieszałam 3 łyżki majonezu z 1 łyżką jogurtu i dosypałam 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
    Wymieszałam tak przygotowany sos z sałatką.

  2. W salaterce ułożyłam przy ściankach salaterki pokrojone w plastry jajka i łyżką nałożyłam sałatkę tak żeby nie naruszyć jajka a sałatka przycisnęła je do naczynia.
    Na wierzch sałatki ułożyłam jajka pokrojone w plastry co mi pozostały z wykładania ścianek salaterki i dodatkowo posypałam szczypiorkiem.

  3. Notatki:
    * miałam ogórek szklarniowy, jeśli mamy ogórek gruntowy to są potrzebne 2 sztuki
    * zamiast ryżu można użyć makaronu ryżowego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń