Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka grecka to stały element menu w restauracjach. Można ją zamówić w wielu lokalach albo przygotować samodzielnie w domu, z łatwo dostępnych produktów. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Jest kolorowa, świeża i prosta do zrobienia.
Grecka sałatka wiejska, czyli Horiatiki, to oficjalna nazwa tej słynnej przekąski. Doskonale sprawdza się jako lekki posiłek podczas upalnego dnia, a nawet dodatek do mięsnych dań głównych. Co ciekawe, sałatka grecka powstała dopiero w latach 60. XX wieku w Atenach. Greccy restauratorzy stworzyli ją z powodu szybko rosnącej w stolicy liczby turystów. Chcieli podać im lokalny specjał, który nie wymaga skomplikowanych składników i długiego czasu przygotowania. W ten sposób powstała sałatka bazująca na regionalnych składnikach wiejskich.
Przepis na sałatkę grecką jest wyjątkowo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Klasyczna wersja przekąski wymaga dojrzałych pomidorów, świeżych ogórków, chrupiącej czerwonej cebuli, oliwek (najlepiej Kalamata), sera feta, oliwy z oliwek i oregano. Najlepiej jeśli produkty są lekko schłodzone. Wszystkie warzywa należy pokroić w większe kawałki, skropić oliwą i przyprawić. Sera feta nie kroi się, tylko układa na wierzchu sałatki greckiej w całości. Musisz zapamiętać, że przepis na sałatkę grecką nie zawiera sałaty - dodawanie jej to częsty błąd popełniany poza Grecją przy robieniu przekąski.
Tradycyjną recepturę można oczywiście modyfikować, aby dostosować jej smak pod własne gusta i żeby się nie znudziła. Będzie pysznie smakować z dodatkiem papryki, kaparów albo z innym rodzajem oliwek. W naszym przepisie, będącym wariacją na temat greckiej sałatki Horiatiki, pokroiliśmy fetę, dodaliśmy paprykę i zielone oliwki. Użyliśmy też nieco innego dressingu, który dodaje jej więcej wyrazistego smaku. Całość wychodzi po prostu obłędnie.
Grecka sałatka to jedna z najpopularniejszych przekąsek w ciągu dnia. Możesz przygotować ją według powyższego przepisu albo nieco urozmaicić, np. polewając innym dressingiem. W ten sposób nigdy ci się nie znudzi.
Do sałatki greckiej wykorzystuje się różne dressingi, nie tylko ten podany w przepisie. Jak zrobić sos winegret, czyli najpopularniejszy dodatek do różnych przystawek? Możesz go wykorzystać do innych przekąsek, nie tylko sałatek, ale też grzanek czy kanapek. Jego przyrządzenie nie sprawi ci większych trudności, tym bardziej że składniki po kolei wrzucić do słoiczka i ze sobą zmieszasz. W ten sposób nie tylko nie ubrudzić wielu naczyń, ale też możesz zachować dressing na później.
Do słoiczka wlej 4 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny i łyżkę miodu. Dodaj też łyżkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i ziół (jeśli używasz świeżych, muszą być naprawdę dokładnie poszatkowane). Warto jednak użyć suszonych ziół prowansalskich czy tymianku. Zakręć szklane naczynie i energicznie potrząsaj przez kilkadziesiąt sekund, do momentu powstania jednolitego sosu winegret. Możesz od razu polać nim grecką sałatkę albo wstawić do lodówki i wykorzystać w ciągu kilku dni (pamiętaj, żeby przed użyciem ponownie nim wstrząsnąć).
Smaczny sos potrafi całkowicie zmienić smak sałatki. Nie tylko sprawia, że staje się bardziej soczysta, ale też dodaje jej więcej charakteru. Wcale nie trzeba długiej listy produktów, żeby przygotować pyszny dodatek. Jak zrobić sos do sałatki, który będzie uniwersalny jak sos winegret?
Domowy sos przygotujesz dosłownie w minutę. To gwarancja naturalnych składników i lepszego smaku sałatki.
Sałatka grecka Horiatiki to niejedyna słynna przekąska z tamtego regionu. Sałatka gyros również pochodzi z Grecji, choć zainspirował ją turecki kebab. Właśnie dlatego mieszkańcy Grecji ułożyli składniki warstwowo, tworząc świeżą i sycącą potrawę.
Jak zrobić sałatkę gyros? Specjał przyda się przede wszystkim na różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Na początku oczyść kurczaka i osusz go ręcznikiem papierowym. Pokrój na małe kawałki, zamarynuj w przyprawie gyros i usmaż na małej ilości oleju. Odstaw do przestudzenia.
Następnie przygotuj warzywa - obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar soku i połącz z jogurtem, majonezem, przeciśniętym czosnkiem, koperkiem i oliwą. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw sos do lodówki na 30 minut.
Obierz cebule, poszatkuj w drobną kostkę. Pokrój też w ten sposób ogórki konserwowe, pomidory i paprykę. Kukurydzę odcedź z zalewy, liście sałaty podziel na mniejsze kawałki. Oliwki pokrój na plasterki.
W głębokiej szklanej misce ułóż składniki warstwami - na dnie umieść kurczaka, następnie cebule, pomidory, paprykę, ogórki, kukurydzę, sos. Z wierzchu umięść sałatkę i oliwki. Pyszna grecka sałatka gyros gotowa.
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 42
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 270
Świąteczny klops.
Odsłon: 113
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 42
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 270
Świąteczny klops.
Odsłon: 113
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Pomidory pokrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w krążki lub piórka. Ogórka pokrój na plasterki, a następnie te w ćwiartki. Ser feta pokrój w kostkę. Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj.
Przygotuj dressing. Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Sałatkę grecką podawaj od razu po zalaniu dressingiem.