Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z papryką i kurczakiem a'la gyros to nie tylko smakowity pomysł na obiad, ale też sposób na „wysprzątanie lodówki”. Do tego dania możesz bowiem wykorzystać najróżniejsze składniki, nawet takie, których termin przydatności do spożycia zbliża się do końca.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7027
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5381
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2609
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7027
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5381
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2609
Składniki
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź. Kiedy ryż przeschnie, roztop w rondelku 2 łyżki masła klarowanego i dodaj do niego 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros. Wymieszaj. Wsyp do rondelka ryż i wymieszaj z doprawionym masłem
Opłucz filet z piersi kurczaka. Jeśli to konieczne, usuń chrząstki i błonki. Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Włóż do miseczki. Zalej oliwą i wymieszaj. Oprósz resztą przyprawy kebab-gyros i wymieszaj ponownie. Odstaw na co najmniej godzinę.
Posiekaj cebulę w kosteczkę. Roztop na patelni niewielką ilość masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i wysmaż je, co pewien czas mieszając. Zajmie to kilka minut (w zależności od wielkości kawałków).
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój warzywa w kostkę. Zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj szczypiorek.
Przygotuj w rondelku zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dolewaj do niej mleko. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – aż uzyskasz gęsty, gładki beszamel. Dopraw do solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij rondel z palnika. Gdy sos lekko przestygnie, wmieszaj do niego żółtko i starty ser.
Natłuść naczynie żaroodporne i wyłóż jego dno papierem do pieczenia. Wmieszaj w ryż paprykę (odłóż część do dekoracji) i podsmażonego z cebulą kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej beszamelem. Na wierzchu rozsyp resztę kolorowych papryk.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut. Podawaj zapiekankę gorącą, oprószoną posiekanym szczypiorkiem.