Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z papryką i kurczakiem a'la gyros to nie tylko smakowity pomysł na obiad, ale też sposób na „wysprzątanie lodówki”. Do tego dania możesz bowiem wykorzystać najróżniejsze składniki, nawet takie, których termin przydatności do spożycia zbliża się do końca.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Składniki
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź. Kiedy ryż przeschnie, roztop w rondelku 2 łyżki masła klarowanego i dodaj do niego 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros. Wymieszaj. Wsyp do rondelka ryż i wymieszaj z doprawionym masłem
Opłucz filet z piersi kurczaka. Jeśli to konieczne, usuń chrząstki i błonki. Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Włóż do miseczki. Zalej oliwą i wymieszaj. Oprósz resztą przyprawy kebab-gyros i wymieszaj ponownie. Odstaw na co najmniej godzinę.
Posiekaj cebulę w kosteczkę. Roztop na patelni niewielką ilość masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso i wysmaż je, co pewien czas mieszając. Zajmie to kilka minut (w zależności od wielkości kawałków).
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój warzywa w kostkę. Zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj szczypiorek.
Przygotuj w rondelku zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dolewaj do niej mleko. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – aż uzyskasz gęsty, gładki beszamel. Dopraw do solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij rondel z palnika. Gdy sos lekko przestygnie, wmieszaj do niego żółtko i starty ser.
Natłuść naczynie żaroodporne i wyłóż jego dno papierem do pieczenia. Wmieszaj w ryż paprykę (odłóż część do dekoracji) i podsmażonego z cebulą kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej beszamelem. Na wierzchu rozsyp resztę kolorowych papryk.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut. Podawaj zapiekankę gorącą, oprószoną posiekanym szczypiorkiem.