Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowa sałatka gyros z greckim sosem tzatziki jest bardzo efektowna, ale przede wszystkim niezwykle smaczna. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest też hitem różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych i imprezach. W przypadku tego przepisu warto poświęcić chwilę na to, aby wybrać odpowiednie naczynie, którym będziemy serwować tę przekąskę. Sałatka gyros tworzy piękne warstwy, które doskonale się prezentują. Właśnie z tego powodu warto sięgnąć po przeźroczystą miskę, najlepiej o pionowych ściankach, co ułatwi nabieranie. Przechowuj ją w lodówce, ale przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej. Pamiętaj, że sałatka gyros może być przygotowana z wyprzedzeniem, jednak lepiej będzie, jeżeli sos dodasz w ostatniej chwili. Dzięki temu sałatka nie podejdzie wodą i będzie się lepiej nakładać.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Opłucz filety z kurczaka. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli to konieczne, usuń włókna i chrząstki. Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Obtocz je w przyprawie gyros. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do przestudzenia.
Obierz ogórki gruntowe i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach. Lekko posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij z ogórków nadmiar soku. Następnie połącz je z wymieszanym z majonezem jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Obierz cebule i pokrój w kosteczkę. Pokrój także ogórki konserwowe, pomidory i paprykę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Liście sałaty podrzyj na kawałki. Rozdrobnij rukolę. Oliwki pokrój na plasterki.
W szklanej misce, w którym będzie serwowana sałatka gyros, ułóż wszystkie składniki warstwami. Na dnie umieść kawałki filetów z kurczaka, następnie cebulę, pomidory, paprykę, ogórki, kukurydzę. Na kukurydzę wylej warstwę sosu. Oprósz ją sałatą, rukolą i oliwkami.