Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka gyros z tzatziki to efektowna, warstwowa kompozycja, która zachwyca wyglądem i smakiem. Soczysty, przyprawiony kurczak gyros przeplata się z chrupiącą cebulą i innymi warzywami, a całość zwieńcza orzeźwiający, czosnkowo-jogurtowy sos tzatziki. To propozycja idealna, by stać się hitem każdego stołu. Podaj taką sałatkę na Wielkanoc z kurczakiem, a miska zostanie opróżniona w mgnieniu oka!
Ta warstwowa sałatka to hit na wszelkiego rodzaju spotkaniach, imprezach rodzinnych i świętach. Będzie idealną sałatką na Sylwestra. Jej kolorowa prezentacja w przezroczystej misce robi duże wrażenie na wszystkich. Jest bardzo pożywna, a przy tym stosunkowo lekka i orzeźwiająca dzięki sosowi tzatziki i świeżym warzywom. Kurczak jest źródłem chudego białka, a jogurt grecki dostarcza białka i wapnia. Papryka, pomidory i ogórki są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, a z kolei oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Sałatka gyros jest zbilansowana i znacznie mniej kaloryczna niż tradycyjne sałatki majonezowe.
Piersi z kurczaka są najczęściej wybierane do przygotowania sałatki, ponieważ są chude i łatwe w krojeniu na małe kawałki. Dobrym zamiennikiem może być też pierś z indyka. Alternatywnie, możesz użyć mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry, które jest bardziej soczyste i mają intensywniejszy smak, choć są nieco bardziej tłuste. Pamiętaj, aby dokładnie obtoczyć je w przyprawie gyros.
Aby kurczak był soczysty po usmażeniu, a nie suchy i twardy, pokrój go na niewielkie, ale równe kawałki - może być to kostka lub paski, zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Smaż mięso na mocno rozgrzanym oleju przez krótki czas, aż się zarumieni, uważając, by go nie przesmażać. Jeśli robisz większą ilość lub dysponujesz małą patelnią, smaż wszystko partiami, aby nie obniżyć zbyt gwałtownie temperatury tłuszczu, co mogłoby spowodować duszenie się mięsa zamiast jego smażenia.
Przygotowany dressing do sałatki powinien być mocno gęsty, by utrzymać się na wierzchu sałatki warstwowej. Wodnisty sos jest najczęściej efektem niedokładnego odsączenia startych ogórków gruntowych, które mają bardzo dużo wody. Pamiętaj, by wiórki dobrze posolić i odstawić na 15 minut, a po tym czasie bardzo mocno odcisnąć je z nadmiaru soku dłońmi lub przez sitko. Możesz też użyć gęstszego jogurtu greckiego, ale ten zazwyczaj zawiera więcej tłuszczu. Majonez z kolei dodaje kremowości i bogactwa smaku oraz stabilizuje sos, choć w tradycyjnym tzatziki nie jest wykorzystywany. Jeśli jednak musisz ratować zbyt rzadki dressing do sałatki z jogurtem, dodaj dodatkowe 1-2 łyżki tego składnika.
Skórka ogórka jest twarda i może negatywnie wpłynąć na gładką konsystencję sosu. Z kolei gniazda nasienne są najbardziej wodnistą częścią warzyw – ich usunięcie jest kluczowe, aby sos nie był zbyt wodnisty, a tym samym i aromatyczny w smaku. Pamiętaj też, że warstwa sosu powinna znajdować się nad mokrymi składnikami, ale pod suchymi, by ewentualna woda nie rozmiękczyła sałaty.
Choć mogłoby się wydawać, że kolejność układania warstw to jedynie kwestia prezencji, nic bardziej mylnego! Warzywa powinny być układane w kolejności od najbardziej mokrych do suchych, by zminimalizować ryzyko podchodzenia wody i rozmiękczenia składników. Dlatego w sałatce najpierw układa się pomidory, potem ogórki kiszone, a na końcu odsączoną kukurydzę. Sam wierzch udekoruj kapustą pekińską z oliwkami.
Ta sałatka warstwowa najlepiej smakuje na ciepło, więc choć możesz ją przyszykować z wyprzedzeniem, to przed podaniem wystaw ją z lodówki na ok. godzinę wcześniej. Pozwala to lepiej uwolnić aromaty kurczaka, przyprawy gyros, cebuli, pomidorów i majonezu, co sprawia, że całe danie będzie smaczniejsze.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 576
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11703
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13492
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 576
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11703
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13492
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Składniki
Opłucz filety z kurczaka. Osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli to konieczne, usuń włókna i chrząstki. Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Obtocz je w przyprawie gyros. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do przestudzenia.
Obierz ogórki gruntowe i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach. Lekko posól i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij z ogórków nadmiar soku. Następnie połącz je z wymieszanym z majonezem jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Obierz cebule i pokrój w kosteczkę. Pokrój także ogórki konserwowe, pomidory i paprykę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Liście sałaty podrzyj na kawałki. Rozdrobnij rukolę. Oliwki pokrój na plasterki.
W szklanej misce, w którym będzie serwowana sałatka gyros, ułóż wszystkie składniki warstwami. Na dnie umieść kawałki filetów z kurczaka, następnie cebulę, pomidory, paprykę, ogórki, kukurydzę. Na kukurydzę wylej warstwę sosu. Oprósz ją sałatą, rukolą i oliwkami.