Spis treści:
- Sałatka Afrodyty
- Warstwowa sałatka imprezowa
- Sałatka ryżowa z kurczakiem
- Sałatka Zachód Słońca
- Sałatka gyros
Różnego rodzaju sałatki doskonale sprawdzą się niemal w każdej sytuacji. Wszyscy uwielbiają klasykę, taką jak, chociażby tradycyjna sałatka jarzynowa. Warto jednak od czasu do czasu zastąpić ją nieco bardziej oryginalnymi przepisami. Szukasz sałatki na każdą okazję? Takie dania doskonale sprawdzą się podczas imprez rodzinnych. Niezależnie czy organizujesz urodziny, imieniny, sobotnią domówkę, czy planujesz przyjmować gości podczas Wielkanocy, czy Bożego Narodzenia, na stole nie może zabraknąć pysznej sałatki.

Oto 10 najlepszych sałatek, które pokochali nasi czytelnicy — z pewnością znajdziesz wśród nich przynajmniej kilka propozycji, które na stałe wejdą do twojego kulinarnego repertuaru.
Sprawdź także: 7 nieoczywistych sałatek na Wielkanoc. Goście będą prosić o przepisy!
Sałatka łabędzi puch
Sałatka łabędzi puch to klasyczne danie kuchni ukraińskiej. Często bywa podawane na różne okazje, w szczególności na weselach. Swoją nazwę zawdzięcza lekkości i dokładnemu zbalansowaniu składników: zarówno pod względem proporcji, jak i smaku. Świetnie sprawdzi się na wiele okazji, również podczas świąt. Ziemniaki, pierś z kurczaka, żółty ser, no i oczywiści nieśmiertelny majonez, takie połączenie musi się udać! Będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie. Czegóż chcieć więcej?
1. Sałatka łabędzi puch

Sałatka łabędzi puch / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z wędzonym kurczakiem, szynką i serem
Ta sałatka sprawdzi się na każdą okazję, jako obiad do pracy, dodatek do obiadu lub doskonała przekąska na imprezy. Wędzony kurczak, ulubiona wędlina oraz spora ilość koperku to propozycja, która świetnie sprawdzi się na wiosnę. Na szczególną uwagę zasługuje aromatyczny sos, który idealnie wiąże całość i podkreśla smak pozostałych składników.
2. Sałatka na rodzinne spotkania

Sałatka na rodzinne spotkania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka Afrodyty
Nazwa tego dania sugeruje, że będziemy mieć do czynienia z prawdziwie boskim daniem! Sałatka Afrodyty z pewnością przypadnie wam do gustu. Proste składniki w tak sprytnym połączeniu okazują się zaskakującą bombą smakową. Sałatkę można serwować samodzielnie, w towarzystwie mięs, ryb lub chrupiącej bagietki.
Sałatka grillowa
Wiosna to czas, kiedy wiele osób rozpoczyna sezon grillowy. Ta sałatka podkreśla smak mięs z rusztu, stanowi niezbędną w każdym posiłku (zwłaszcza ciężkostrawnym) porcję witamin, minerałów i błonnika, a nade wszystko jest po prostu smaczna. Niewątpliwą zaletą sałatki grillowej jest to, że można przygotować ją niemal ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce.
Warstwowa sałatka imprezowa
Warstwowe sałatki to hit ostatnich lat. Nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. Chociaż wyglądają spektakularnie, z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet mało doświadczony kucharz. Co więcej, możesz dać ponieść się kulinarnym fantazjom i spróbować poeksperymentować ze składnikami, które wylądują w twojej sałatce. W wersji prezentowanej w przepisie pojawi się między innymi kurczak, jajka i majonez, dzięki czemu danie to idealnie wpasuje się w Wielkanocny klimat.
Sałatka ryżowa z kurczakiem
Bazą tej sałatki jest filet z piersi kurczaka i gotowany ryż. Pozostałe składniki można dobrać wedle uznania. Sałatka świetnie komponuje się np. ze świeżymi pomidorami i obsmażonymi na oliwie z czosnkiem kawałkami cukinii. Można też przyrządzić ją na słodką, egzotyczną nutę. Sałatka ryżowa z kurczakiem to sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się, na każdą okazję.
Sałatka Zachód Słońca
Trudno o sałatkę o bardziej romantycznej nazwie, sałatka zachód słońca zawdzięcza ją pięknej kolorystyce przypominającej barwy pogodnego, wieczornego nieba. Do jej przygotowania użyj głębokiej salaterki lub ułóż ją w tortownicy, a przed zaprezentowaniem odepnij pierścień formy. Możesz także przygotować kilka małych salaterek z porcjami dla każdej osoby. Goście z pewnością będą wypytywać o przepis!
7. Sałatka Zachód Słońca

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka zachód słońca swoją nazwę zawdzięcza pięknej kolorystyce przypominającej barwy pogodnego, wieczornego nieba. Do jej przygotowania użyj głębokiej salaterki lub ułóż ją w tortownicy, a przed zaprezentowaniem odepnij pierścień formy. Możesz także przygotować kilka małych salaterek z porcjami dla każdej osoby.
Sałatka gyros
Ta propozycja to uwielbiany przez wszystkich klasyk, któremu trudno się oprzeć. Sylwester, urodziny cioci, święta i imieniny, sałatka gyros to niekwestionowany hit każdej imprezy, Kluczem do znakomitego smaku tej sałatki jest przyprawa gyros, którą dodaje się do kurczaka. Taką mieszankę możesz kupić w każdym sklepie lub przygotować samodzielnie. Ponadto składniki tej sałatki możesz modyfikować uwzględniając preferencje swoje, a także swoich gości. Ważne jedynie, by pamiętać o bazie, czyli piersi kurczaka, majonezowym sosie oraz świeżych i chrupiących warzywach.
Sałatka z makaronem ryżowym
Masz ochotę na zdrowy, lekkostrawny, a zarazem pożywny posiłek? Przygotuj smakowitą, pełną witamin i minerałów sałatkę z makaronem w kształcie ziarenek ryżu, zwany również makaronem orzo. To idealna propozycja dla osób, które lubują się w kuchni śródziemnomorskiej. Danie pokazuje, że imprezowa sałatka, wcale nie musi zawierać majonezu! Znajdziesz w niej natomiast jarmuż, rukolę, oliwki, suszone pomidory, pikanterii doda natomiast odrobina tartego parmezanu. Alternatywą dla tłustego sosu będzie oliwa i sok z cytryny. Pycha!
9. Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka na niedzielę
Gdy spodziewasz się gości i masz mało czasu wykonaj szybką sałatkę na niedzielę z tuńczykiem i wyrazistymi dodatkami. Sałatkę możesz także wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Takie danie możesz zaserwować nie tylko w niedzielę, ale i od święta!
Zobacz także:
Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii »
Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »
Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »