Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Afrodyty to genialne rozwiązanie na szybką przekąskę w upalne dni. Proste składniki w tak sprytnym połączeniu okazują się zaskakującą bombą smakową. Sałatkę można serwować samodzielnie, w towarzystwie mięs, ryb lub chrupiącej bagietki. Sałatka z cukinią, czosnkiem i czarnymi oliwkami stanowi lekki dodatek do dań z grilla. Postaw na śródziemnomorski akcent i przyrządź sobie tę pyszną sałatkę w kilka chwil.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1326
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12184
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1326
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12184
Składniki
Umyj dokładnie młodą cukinię i pokrój w drobną kostkę. Młoda cukinia nie wymaga obierania i nie trzeba wyjmować z niej nasion. Wiosenna cukinia jest chrupka i soczysta, a także ma miękką skórkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej lub pokroić ją na mandolinie. W takiej formie także sprawdzi się w tej sałatce.
Wyjmij oliwki z zalewy i odsącz na sicie, następnie przekrój oliwki na pół. Umyj i osusz koperek i drobno poszatkuj. Wrzuć kostki cukinii do miski, dodaj pokrojone oliwki, pokruszony ser feta oraz posiekany koperek.
Przygotuj sos. Zmieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej sos do warzyw i porządnie wymieszaj. Sałatka jest najsmaczniejsza w wersji schłodzonej. Przekąska smakuje dobrze nawet na drugi dzień, jeśli jest przechowywana w lodówce. Jeśli więc szykujesz przyjęcie, które wymaga przyrządzenia wielu dań, sałatkę z cukinią czosnkiem i oliwkami możesz przygotować nawet dzień wcześniej.