Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Afrodyty to genialne rozwiązanie na szybką przekąskę w upalne dni. Proste składniki w tak sprytnym połączeniu okazują się zaskakującą bombą smakową. Sałatkę można serwować samodzielnie, w towarzystwie mięs, ryb lub chrupiącej bagietki. Sałatka z cukinią, czosnkiem i czarnymi oliwkami stanowi lekki dodatek do dań z grilla. Postaw na śródziemnomorski akcent i przyrządź sobie tę pyszną sałatkę w kilka chwil.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 372
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 106
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 96
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 63
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2659
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 372
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 106
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 96
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 63
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2659
Składniki
Umyj dokładnie młodą cukinię i pokrój w drobną kostkę. Młoda cukinia nie wymaga obierania i nie trzeba wyjmować z niej nasion. Wiosenna cukinia jest chrupka i soczysta, a także ma miękką skórkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej lub pokroić ją na mandolinie. W takiej formie także sprawdzi się w tej sałatce.
Wyjmij oliwki z zalewy i odsącz na sicie, następnie przekrój oliwki na pół. Umyj i osusz koperek i drobno poszatkuj. Wrzuć kostki cukinii do miski, dodaj pokrojone oliwki, pokruszony ser feta oraz posiekany koperek.
Przygotuj sos. Zmieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej sos do warzyw i porządnie wymieszaj. Sałatka jest najsmaczniejsza w wersji schłodzonej. Przekąska smakuje dobrze nawet na drugi dzień, jeśli jest przechowywana w lodówce. Jeśli więc szykujesz przyjęcie, które wymaga przyrządzenia wielu dań, sałatkę z cukinią czosnkiem i oliwkami możesz przygotować nawet dzień wcześniej.